Duurzame horecaonderneming SmaakPark in Ede failliet, hoopt op doorstart

Door Nationale Horecagids
7 min
Het horecaconcept van Christian Weij leek veelbelovend, maar bleek dat toch niet zo te zijn. De horecaonderneming SmaakPark op de Veluwe in Ede had alles wat een duurzame horecazaak van kon dromen: een restaurant, kookschool, fermentatielab en evenementlocatie in een. Hier wilde Weij mensen kennis laten maken met ander soort eten. Helaas is dat niet geluk. SmaakPark werd vorige week failliet verklaard, meldt Food Inspiration.

Het was 2021 toen SmaakPark voor het eerst opende. Voorafgaand had ondernemer Christian Weij er al heel wat jaren in gestoken. Al twaalf jaar lang was hij bezig met zijn partner Petra Busser aan het enorme project. Alle soorten horeca moesten op de locatie van meer dan 7.000 vierkante meter aanwezig zijn. Ze volgen de richtlijnen van Dutch Cuisine ‘80/20’. Daarbij wordt 80 procent van de producten lokaal verkregen en is maximaal 20 procent van het aanbod vlees of vis. Ook was minstens 80 procent van de producten seizoensgebonden en biologisch.

Wind van voren

Al vanaf de opening van de horecalocatie kreeg Weij de wind van voren. Eerst corona, toen de lockdowns en een verbouwing van het kazerneterrein waardoor de locatie maandenlang praktisch ontoegankelijk was. In 2022 kreeg het park nog 400.000 euro subsidie. Maar dat was niet genoeg: de rechter verklaarde de onderneming als failliet.

Emoties

In een emotionele video vertelt Weij dat hij zijn onderneming moet sluiten. “Na 12 jaar knokken is vorige week het faillissement uitgesproken over SmaakPark. We zijn nu officieel dicht”, luidt de video. Weij vertelt dat SmaakPark geen coronasteun kreeg omdat het een pas opgestart bedrijf is. Zo liep het bedrijf flinke vertraging op.

“Maar toen mochten we eindelijk open! De opening was goed. We stonden in alle dagbladen, waren live op radio. We hadden veel bezoekers.” Tot de lockdown werd ingevoerd in het land. Volgens Weij was dit het moment dat SmaakPark niet meer te redden was. Hij denkt dat de hype om zijn onderneming op dat moment was verdwenen waardoor de bezoekersaantallen tegenvielen. Ook de stijgende kosten velen niet goed.

Doorstart

SmaakPark was de grote droom van Weij en die is nu door de wc gespoeld. Maar toch houdt hij een beetje hoop. Weij denkt dat als een partij zich een dezer dagen meldt die gelooft in SmaakPark en een doorstart wil maken, hij de locatie kan redden. Een voorbeeld dat hij noemt is een groothandel die op zoek is naar een inspiratielab. Dat is daar allemaal aanwezig. “Als we met zo’n partner een tweede kans krijgen, dan hoef ik daar geen seconde over na te denken”, zegt hij tegen Food Inspiration.

Groene ondernemers in rode cijfers

Het is niet de enige duurzame onderneming die het zwaar heeft. Er is een hele golf van groene ondernemers die ermee stoppen. Corona, lockdowns en schulden in combinatie met gestegen kosten voor energie en personeel doen veel ondernemers de das om. Groene ondernemers hebben vaak ook minder winstoogmerk, waardoor het voor deze bedrijven nog moeilijker is om rond te komen.