Zembla sloeg plank mis met beschuldigingen Vion

Door Redactie Nationale Horecagids
5 min
(Novum) - Vleesverwerker Vion verkoopt geen regulier vlees als Beter Leven-vlees, zoals in het programma Zembla werd beweerd. Integendeel: omdat er te veel Beter Leven-vlees is wordt dat vaak als normaal vlees verkocht. Dat blijkt uit het onderzoek naar de beschuldigingen aan het adres van Vion onder leiding van oud-minister Hans Alders.

Zembla meldde begin vorige maand dat Vion, de grootste leverancier van varkensvlees in Nederland, dagelijks gewoon varkensvlees als Beter Leven-vlees verkoopt. Dat deed het VARA-programma op basis van verklaringen van medewerkers.

Vlees met het Beter Leven-keurmerk moet voldoen aan diervriendelijkheidseisen van de Dierenbescherming en is daardoor duurder dan gewoon vlees. De afnemers, zoals supermarktketens Albert Heijn en Plus en levensmiddelenconcern Unilever, zouden niet weten dat het eigenlijk om gewoon varkensvlees ging.

In het woensdag gepresenteerde rapport stelt Alders dat de beschuldigingen op een 'akelig misverstand' berusten. Doordat er een overaanbod is van Beter Leven-vlees wordt dit vaak verkocht als normaal vlees. Medewerkers zouden hier mogelijk door in de war zijn geraakt en tot de conclusie zijn gekomen dat de boel werd geflest.

Alders geeft Zembla een behoorlijke veeg uit de pan. "De beschuldigingen zetten het Beter Leven-kenmerk in een kwaad daglicht", stelt hij. "Het uiten van beschuldigingen in een programma als Zembla verliest kracht indien er geen overtuigend bewijs geleverd wordt. Hier ligt een grote verantwoordelijkheid."

Directeur van de Dierenbescherming Frank Dales reageerde in september furieus op de vermeende fraude en kondigde aan de zaak tot op de bodem te zullen uitzoeken. "Dat is nu gebeurd en ik ben blij dat de grote verwarring is weggenomen. Het Beter Leven-kenmerk staat als een huis en datzelfde geldt voor alle betrokkenen", zegt hij. "Ik durf er mijn handen voor in het vuur te steken dat de consument krijgt wat hij ziet met het Beter Leven kenmerk: een diervriendelijker geproduceerd stukje vlees."