Invallen bij handelaar wegens varkensvleesfraude

Door Redactie Nationale Horecagids
2 min

EINDHOVEN (Novum) - De FIOD en Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit hebben dinsdag bedrijfspanden en woningen binnengevallen van een van fraude verdachte handelaar in onder meer varkensvlees. Dat gebeurde in Noord-Brabant, Gelderland en in Belgiƫ. Vermoedelijk verdiende de vleeshandelaar tonnen met de fraude, meldt het functioneel parket van het Openbaar Ministerie.

Vermoed wordt dat de handelaar meer vlees leverde aan afnemers dan op de factuur werd gezet. Het ging voornamelijk om varkensvlees dat werd geleverd aan Chinese restaurants. Via bv's in Belgiƫ en Luxemburg werd het geld vermoedelijk witgewassen.

De man wordt samen met vijf anderen verdacht van deelname aan een criminele organisatie, witwassen en valsheid in geschrifte. Een grote hoeveelheid administratie is in beslag genomen voor onderzoek. Ook zijn enkele medewerkers verhoord.

Binnenkort stelt de Belastingdienst onderzoeken in bij tientallen afnemers van de vleeshandelaar. Vermoedelijk betaalden zij geen btw en winstbelasting. De mogelijkheid om ook de leveranciers van de vleeshandelaar te onderzoeken wordt nog bekeken.