Zwangere vrouwen moeten veel eieren en vlees eten

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min

ITHACA - Onderzoekers in Amerika adviseren zwangere vrouwen om veel eieren en mager vlees te eten, nadat werd aangetoond dat dit dieet de kans verkleint dat het ongeboren kind op volwassen leeftijd hoge bloeddruk of psychische problemen ontwikkelt, zo meldt The Telegraph.

Wetenschappers van de Cornell University in Ithaca onderzochten veranderingen in zogeheten ‘epigenetische markers'. Dat zijn stoffen die zich aan het DNA hechten en mede bepalen of genen worden ‘ingeschakeld' of ‘uitgeschakeld'.

Twee groepen zwangere vrouwen kregen verschillende hoeveelheden choline toegediend, een voedingsstof die veel in vlees, vis, eieren, bonen en broccoli voorkomt. Aan het DNA van de groep vrouwen die veel choline hadden gekregen bleken meer van dergelijke markers toegevoegd te worden, waardoor de genen die de activiteit van hormonen reguleren werden veranderd.

Zo werden de genen die de productie van het stresshormoon cortisol reguleren ‘uitgeschakeld'. Dat zorgde ervoor dat de concentratie cortisol in het bloed van de baby´s afnam met 33 procent.

"Op een dag kunnen we choline voorschrijven op dezelfde manier waarop we aan zwangere vrouwen foliumzuur geven", zegt professor Eva Pressman van de universiteit. "Het is goedkoop en heeft vrijwel geen bijwerkingen bij de hoeveelheden die we in het experiment gebruikt hebben."

© Nationale Horecagids / Martijn Keitz