Minder vis op tafel door economische krimp

Door Redactie Nationale Horecagids
2 min

DEN HAAG (Novum) - Nederlandse huishoudens hebben in het eerste halfjaar minder vaak vis geserveerd. Dat blijkt uit maandag gepubliceerd onderzoek van marktonderzoeksbureau Gfk. De lagere thuisconsumptie van vis en schaal- en schelpdieren is volgens de onderzoekers het gevolg van de economische crisis.

Vorig jaar werd in de eerste twee kwartalen thuis 27,9 miljoen kilo vis gegeten, in de afgelopen twee kwartalen was dat met vier procent gedaald tot 26,8 miljoen kilo. Het aantal huishoudens dat vis kocht daalde , evenals de gekochte hoeveelheden. Gemiddeld werden in de twaalf maanden tot en met juni 3,4 kilo vis gegeten, terwijl dat een jaar eerder nog 3,6 kilo was.

De consument die nog wel voor vis koos, kocht vaker goedkopere vis. Verse vis was minder in trek dan ingevroren exemplaren. De goedkopere soorten pangasius en koolvis gingen meer over de toonbank dan duurdere haringen en mosselen.