Overwerken is voor Nederlanders in de horeca standaard

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min
Wekelijks maken veel Nederlanders minstens één tot drie overuren. Veel ongeren tussen de 18 en 34 jaar oud maken veel overuren (72 procent), vaker dan 55-plusser, die op 62 procent uitkomen. In de leeftijdscategorie 34 tot 55 maken de meeste mensen overuren. Dit is gebleken uit een onderzoek van SD Worx onder meer dan 800 werkende Nederlanders, meldt Managers Online.

Er lijkt geen verschil te zijn tussen werken vanuit huis of op locatie, blijkt uit het onderzoek. Daarnaast heeft het onderzoek van SD Worx uitgewezen dat in Nederland slechts 30 procent van de werkenden nooit overuren maakt. De gemeentes Amsterdam, Rotterdam en Den Haag spannen de kroon met meeste mensen die overwerken. Daar zou ongeveer 14 procent van de mensen minstens vijf uur of meer overwerken. In Zuid en Noord Nederland ligt dit percentage iets lager, op twaalf procent. De meeste relaxte werknemers werken in het zuiden en het oosten van het land; 33 procent van de werkenden werkt daar nooit overuren.

Personeelstekort in horeca- en logistieksector zorgt voor veel overuren

De meest overwerkte sectoren in Nederland zijn, uit het onderzoek gebleken, de horeca- en logistieksector. Daar werkt gemiddeld een kwart van de werknemers meer dan vijf uur over in de week. De directeur van SD Worx zegt hierover: “Het verhoogde aantal overuren in de horeca en logistiek is waarschijnlijk te wijten aan het personeelstekort”. Hij zegt verder dat werkgevers waakzaam moeten zijn dat eventuele overbelasting van de werknemers tot negatieve gevolgen kan leiden, zowel op de lange als korte termijn. Hij geeft als advies aan werkgevers dat zij in gesprek moeten gaan met hun werknemers om deze onderwerpen aan te kaarten en bespreekbaar te maken.

Door: Nationale Horecagids