Michelingids breidt gids uit in december met drie nieuwe restaurants

Door Redactie Nationale Horecagids
8 min
Elke maand publiceert Michelin nieuwe restaurants die in de gids staan. Natuurlijk geldt dat ook voor de decembermaand. Drie nieuwe restaurants worden opgenomen in de wereldberoemde gids. Deze maand zijn het Bistro Refter in Winsum, Hendrik van Maurick in Vught en YAMA in Rotterdam, meldt Michelin.

Hendrik van Maurick

Het kasteel Maurick is te vinden in de beboste omgeving van Vught. Hier wordt de historie in een nieuw jasje gestoken. Het restaurant heeft een a-la-carte menu met gerechten en invloeden uit de Nederlandse en Franse keuken.

Michelin: “De reis naar dit middeleeuwse kasteel (1257) is een belevenis op zich. De bosrijke omgeving, de ophaalbrug, de binnenplaats, … Wat is dit een prachtige plek! Binnen wordt dat historische karakter gecombineerd met modern comfort. Het portret van ridder Van Maurick, met smartphone in de hand, is een eyecatcher. Achter de klassiek ogende kaart schuilen inventieve gerechten waarin Nederlandse producten op z’n Frans op smaak worden gebracht. De kwaliteit van Hollands lamsrack komt bijvoorbeeld mooi tot uiting dankzij een goed gebonden jus die is aangelegd met zwarte knoflook en bewerkte garnituren als een flan van pastinaak en gestoofde compote van ui. Deze keuken is bewerkt, levendig en ambitieus!”

Bistro Refter

Met een grote rugzak aan horecaervaring hebben Roelfien Steen en Cor Klevering van Bistro Refter hun plekje in de befaamde gids te pakken. In het huiskamerrestaurant in Winsum bereiden ze gerechten uit de Franse, Italiaanse en mediterrane keuken. In het menu staan klassieke gerechten, zoals confit de canard of een steak tartare.

Michelin: De gezellige bistro van Roelfien Steen en Cor Klevering is een huis van vertrouwen. Verwacht hier geen creatieve uitspattingen, maar eerlijke klassiekers bereid door een ervaren chef. De Franse keuken is zijn muze, al uit hij ook graag zijn liefde voor mediterrane smaken. Dit is het soort zaak waar u smult van een intense bouillabaisse met kraakverse vis, krokante toast, rouille en gruyère. Chef Steen verwent vleesliefhebbers dan weer met een mooie filet pur die perfect saignant is gebakken en geassocieerd wordt met een lekkere bearnaisesaus, bereid volgens de regels van de kunst. De eerder beknopte maar interessante kaart die u bij Bistro Refter krijgt voorgeschoteld, schildert ongetwijfeld een glimlach op uw gezicht.

YAMA

Wanneer je dit restaurant binnen stapt merk je direct dat de focus op eten ligt. Door de ietwat sobere inrichting wordt er een gevoel van rust gecreëerd en is duidelijk dat alle aandacht naar de gerechten gaat. Chef Yamamoto maakt samen met zijn partner Yuko traditionele Japanse gerechten. De inrichting van het restaurant is zoals in Japan, met de tafels aan een houten toog bij de keuken zodat de gerechten direct geserveerd kunnen worden aan tafel.

Michelin: YAMA laat u op een persoonlijke manier kennismaken met Japan. Het sobere zendecor zorgt ervoor dat alle aandacht naar de creaties van Hiroaki Yamamoto gaat, vaak gepresenteerd op zelfgemaakte keramiek. Rond zijn eettoog is plaats voor acht gasten, die hij graag betrekt in zijn verhaal. De subtiliteit en finesse van de Japanse traditie komen onder meer tot uiting in sushi, tempura en vleesbereidingen op de binchotan. Hier en daar ontwaart u Europese invloeden, zoals het gebruik van Nederlandse producten (de chef houdt van daslook). We onthouden onder meer een sushi van boterzacht gegaarde gerookte paling en geweldig krokante tempura van spring roll gevuld met krabvlees en eitjes van krab. Het zal u dan ook niet verbazen dat reserveren hier een must is!

Door: Nationale Horecagids