Theearrangement in plaats van wijn: het alcoholvrije alternatief tijdens het kerstdiner

Door Redactie Nationale Horecagids
6 min
Bij veel restaurants zul je zien dat er bij de kerstmenu’s bijpassende wijnen kunnen worden gedronken. Deze wijnen zijn uitgekozen omdat die de smaken van de gerechten versterken of complimenteren. Mensen die geen alcohol drinken kunnen nu van eenzelfde ervaring genieten: een theearrangement bij het kerstdiner. “Het tilt het gerecht op”.  Dit meldt RTL Nieuws.

In plaats van een glaasje Merlot een kopje earl grey thee. Of een groene thee in plaats van een frisse verdejo. Wanneer je uit eten gaat in een chic restaurant is dat niet waar je in eerste instantie aan denkt. Maar volgens theesommelier Mariëlla Erkens is het een perfect alternatief voor de mensen die liever geen alcohol willen drinken. Een mooi voordeel is dat je ook geen kater hebt de volgende dag. “Je ziet dat steeds meer mensen zich tegen alcohol keren”, zegt Erkens tegen Editie NL. “Frisdrank, sap of cocktails brengen de smaken van het diner niet bij elkaar, thee doet dat wel.”

Door verschillende smaken thee te mengen kan die je volgens de theesommelier prima combineren met gerechten. “Het tilt een gerecht echt op zodat het beter smaakt.”

Eindeloze variatie

Het tuttige imago dat thee heeft gekregen zorgt ervoor dat mensen niet snel denken aan thee tijdens een diner of kerstdiner, denkt Mariëlle. “Dat komt door die reclames waarbij verregende kinderen thuis een kopje thee krijgen.”

Thee is volgens Erkens totaal het tegenovergestelde. Als het goed bereid wordt kun je er eindeloos mee variëren: “Ik doe losse thee in een pot, daar doe ik koud water bij en dat brouwsel zet ik minstens zes uur in de koelkast. Dan zeef ik het en doe ik het in een ander flesje. Dan heb je een extract.”

Dit extract kun je aanlengen op veel verschillende manieren: met verschillende soorten water, bruisend of gekookt. “Het mooie van dit systeem is dat de thee niet bitter wordt. Dat gebeurt vaak als thee afkoelt”, zegt Mariëlla.

Thee in wijnglas

Foodtrend-analist Anneke Ammerlaan denkt dat het serveren van een theearrangement voor veel restaurants interessanter is dan een glaasje water serveren bij het eten. “Water is niet zo gezellig en niet goed voor de portemonnee van de horeca”, stelt Ammerlaan.

Ammerlaan volgt op dit moment een opleiding tot theesommelier. “Mensen zijn altijd erg verrast. Laatst heb ik thee bij een lunch geserveerd en daar kreeg ik hele positieve reacties op”. De thee serveert Anneke in een wijnglas. Deze moet niet te heet zijn. “Het is ook erg belangrijk welk water je gebruikt, het moet niet te hard zijn”. Daarnaast is het belangrijk welke smaak je bij welk gerecht kiest.”

Door: Nationale Horecagids