Restaurants houden deuren dicht tijdens kerst door hoge lasten en personeelstekort
Vijftig procent extra loon en duurdere inkoop zijn de grootste oorzaken, denkt Van der Meer. De verhoogde kosten worden lang niet altijd doorberekend aan de gasten. Dit maakt de marges voor de ondernemers kleiner. “Aan de hand daarvan zijn er ondernemers die de keus maken om dan maar dicht te zijn in plaats van open", zegt Van der Meer.
Vijf dagen open in plaats van zeven
Van der Meer, die eigenaar is van restaurant Bakboord, zegt: “Wij zijn ook twee dagen in de week dicht omdat we een tekort hebben aan koks. Normaal zijn wij zeven dagen in de week open. Dat kost best wel wat omzet. Aan de andere kant doen we er van alles aan om in die vijf dagen zoveel mogelijk omzet te draaien zodat wij onderaan de streep onze marges draaien.”
Toekomst van de zaak
De redenen waarom een zaak in de horeca sluit zijn inmiddels bekend: personeelstekorten en verhoogde lonen, energieprijzen en hogere inkoopprijzen doen bij ondernemers de strop om de hals. Horecaondernemers zijn, blijkt uit cijfers van het CBS, ook minder positief over de toekomst van hun zaak. In mei verwachtte bijna 60 procent van de ondernemers dat zij volgend jaar nog bestaan, nu is dat net iets meer dan de helft (52 procent).
“Als er een aantal horecabedrijven dicht is met de kerst, dan hebben degenen die open zijn het hartstikke druk”, zegt een voorzitter van de lokale afdeling van KHN. “Wij zitten helemaal vol met Kerstavond en Eerste Kerstdag. Tweede Kerstdag zijn wij gesloten. Niet vanwege personeelstekort, maar ik vind dat mijn werknemers ook kerst moeten vieren met hun gezin, partner of hun familie.”
Door: Nationale Horecagids