Mensen houden kerstdis vaker buitenshuis

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min
Het ziet er naar uit alsof het aantal reserveringen voor een kerstdiner of -lunch dit jaar weer toeneemt. “Het is wat later begonnen dan normaal, maar de meeste restaurants zitten goed vol”, zegt Rober Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland. Dit meldt BNR.

Dit jaar is de eerste keer na de coronapandemie dat iedereen zonder beperkingen weer kan genieten van een kerstdiner, -lunch, of -ontbijt buitenshuis. Dat is ook goed te zien in het aantal reserveringen bij restaurants. “Het ziet er naar uit dat er goed gereserveerd wordt en datzelfde geldt voor de bestedingen”. Daarentegen zijn de effecten van de inflatie ook te merken. Willemsen: “De bestedingen liggen een stuk lager, mensen laten vaker een voorgerecht staan.”

Vrees over personeelstekort

Er zijn restaurants die de druk van een kerstdiner niet aankunnen vanwege de personeelstekorten. Die zijn soms genoodzaakt om gedeeltelijk te sluiten tijdens kerst. “Sommige kiezen ervoor om bijvoorbeeld met Tweede Kerstdag dicht te zijn en dat heeft te maken met het personeel want de vacatures zijn er nog steeds.”

Een ander fenomeen is dat restaurants hun gasten vaker vooruit laten betalen voor hun kerstmaaltijd. “We zien dit al vaker gebeuren in het buitenland, restaurants kunnen het niet hebben als mensen niet komen opdagen en regelen via de creditcard een soort garantie.”

Door: Nationale Horecagids