Van 1000 naar 10 vierkante meter: Oekraïnse horecafamilie opent restaurant in Breda

Door Redactie Nationale Horecagids
7 min
Het restaurant dat Rezo Kokhtayeva ooit had in Oekraïne was 1000 vierkante meter. Nu start hij met zijn familie een restaurantje in de foodhall in Breda van net 10 vierkante meter. “Maar we zijn heel blij dat we weer iets kunnen ondernemen”, zegt de dochter van de horecaeigenaar. Dit meldt BN de Stem.

Het restaurantje Mavka is deel van de Foodhall in de Reigerstraat in Breda. Daar zitten meerdere horecazaken onder één gezamenlijk dak. Klanten kunnen door het hele pand eten. Er zijn keukens vanuit de hele wereld. Restaurant Mavka gaat typische Oekraïnse gerechten serveren. Deze hebben exotische namen, zoals vareniki en nalisnyky. Die zijn hier te herkennen als pannenkoekjes en dumplings. Ook kan het klassieke gerecht borsch niet ontbreken: soep met vlees, bieten, bonen en room.

Oorlog in Oekraïne

Direct na het uitbreken van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne vluchtte de familie naar Nederland. Eén van de dochters, Alina, vertelt: “We hebben er elf dagen over gedaan om de reis te maken”. Tijdens het gesprek met BN de Stem treedt zij op als tolk voor haar vader.

Het is niet de eerste keer geweest dat de familie hun hebben en houden moest verlaten. In 2014 brak in Donetsk in het oosten van Oekraïne, waar zij toentertijd woonden, een conflict uit tussen separatisten gesteund door Rusland en het leger van Oekraïne. Ze zijn naar Kiev gereisd. Toen dit jaar de oorlog uitbrak, konden zij vluchten naar Nederland, waar zij al enige tijd familie hebben wonen.

Fruitbedrijf in Breda

De familie waar zij naartoe konden woont in Sint Willebrord. Ze hebben hier enige tijd verbleven, tot zij een huis toegewezen kregen in Sprundel. Rezo ging aan de slag bij een fruitbedrijf in Breda. Hij zegt: “Ik wil graag werken. Thuis zitten is niks voor mij”. “Hij is een workaholic”, voegt zijn dochter hier lachend aan toe.

Ooit had Rezo een groot restaurant in Donetsk van 1000 vierkante meter. In Kiev moest hij opnieuw beginnen, maar opende daar al snel zijn tweede restaurant. Hier serveerde hij Kaukasisch eten. “Mijn vader is namelijk geboren in Georgië. Hij kookt ook met Italiaanse en Franse gerechten”, zegt Alina.

Restaurant in de Foodhall

Het uitzendbureau dat Rezo zijn baan in het fruitbedrijf bezorgde wist dat hij eigenlijk restauranteigenaar was. Zo kwam Rezo te horen dat de eigenaar van de Foodhall graag de Oekraïnse keuken naar de Reigerstraat wilde halen. “Ik wilde iets doen voor de Oekraïnse vluchtelingen, maar ik zag er ook wel een commerciële kans in”, zegt de eigenaar van de Foodhall.

Afgelopen donderdag opende Mavka zijn deuren. Rezo is actief op de achtergrond, met af en toe ondersteuning van zijn vrouw. Hun dochter Alina heeft de dagelijkse leiding en wordt geholpen door kok en landgenote Oksana.

De droom is dat Mavka meerdere filialen in Nederland gaat openen. De familie geeft wel aan dat zij wanneer de oorlog ten einde is graag terugkeren naar Oekraïne. “Dat kan alleen nog lang duren. En misschien kunnen we wel een bedrijf in Oekraïne en Nederland hebben.”

Door: Nationale Horecagids