KHN pleit voor betaalbaar houden van gebruik contant geld

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min
De laatste jaren is het gebruik van contant geld in het gedrang gekomen. Door ongemak en het toenemende gemak van digitaal betalen, gebruiken steeds minder mensen cash om de rekening in de kroeg te betalen. Echter blijft het een wettelijk betaalmiddel, en moet het toegankelijk blijven, zo vind Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Dit meldt Lunchroom.nl.

Om contant geld als optie te behouden als betaalmiddel, pleit de KHN daarom als lid van de Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) voor duidelijke afspraken zodat het bereikbaar blijft voor ondernemers en consumenten. 

Spreiden kosten

De KHN stelt daarom voor dat er duidelijke regels komen, waardoor banken niet het gebruik van contant geld kunnen terugdringen onder het mom van veiligheid. Daarnaast is de organisatie van mening dat de kosten voor het gebruik van contant geld gespreid moeten worden over bank, ondernemer en consument, waar dit nu vaak door de consument betaalt moet worden. Tot slot is men voor elektronische back-ups, zoals betaalverzoeken met QR-codes, zodat in het geval van pinstoringen niet alleen hoeft worden teruggevallen op contant geld. 

De KHN staat hierin niet alleen. Zij werkt samen met partners binnen het MOB (Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer) en via VNO-NCW en MKB-Nederland om de financiële dienstverlening van banken aan te kaarten. Zij vinden allemaal dat het van belang is dat contant geld toegankelijk blijft. 

Door: Nationale Horecagids