Gelderlandse horeca heeft bijna geen plek meer met Kerst: ‘We zitten vol’

Door Redactie Nationale Horecagids
5 min
Je moet snel zijn als je in Gelderland nog een tafeltje wilt reserveren in een restaurant met Kerst. Bij de meeste plekken is het een echte stormloop met reserveringen. Veel uitbaters moeten daarom “nee” verkopen aan gasten. Dit meldt RN7.

Veel restaurants in de provincie Gelderland zitten al vol met Kerst: “We krijgen alleen maar telefoontjes met mensen die vragen of er nog plek is”, zegt een medewerker van een restaurant in Nijmegen. Het is een mooie meevaller in tijden van prijsstijgingen en oplopende energiekosten. “We zitten al best een tijdje volgeboekt voor de kerstdagen”, vertelt ook Karina van der Kolk van ’t Raedhuys in Duiven. “Mensen zagen het al twee jaar op rij door hun neus geboord worden, daarom zijn ze er nu op tijd bij”, voegt ze toe.

Veel mensen kijken uit naar Kerst. Zonder enige vorm van beperkingen in verband met corona betekent dit ook veel drukte in de horeca. De meeste ondernemers zien dit als grootste oorzaak voor de hausse aan reserveringen. Eén van die ondernemers is Sander Wind, eigenaar van restaurant FortVier en voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland regio Gelderland: “Ik hoor het veel terug, mensen hebben weer zin in een avondje uit met Kerst”.

Afhaalconcept voor Kerst

Een concept dat de afgelopen jaren populair is geworden, is het leveren van een afhaalservice voor Kerstdiners voor gasten. Wind denkt dat het gaat om een “overblijfsel uit de coronaperiode”. De afgelopen jaren heeft de horeca last gehad van de lockdowns rond Kerst. Ondernemers hebben toen massaal afhaalservices opgezet om alsnog omzet te kunnen maken. Op sommige plekken liep dat zelfs zo goed, dat deze zaken ook dit jaar weer afhaalmaaltijden aanbieden.

Randy Meerbeek van Wapen van Heeckeren in Hummelo hanteert ook dit concept: “We zitten vol op beide Kerstdagen. Maar met Kerstavond zijn we dicht en bieden we de mogelijkheid om in de middag af te halen”.

Raymond Kluit van De Watermolen gaat zelfs nog een stapje verder: “Ons restaurant is tijdens de Kerstdagen gesloten en we gaan precies hetzelfde doen als afgelopen jaren. En dat gaat weer heel druk worden. Er is grote behoefte aan”.

Door: Nationale Horecagids