Meeste gasten reageren begripvol op energietoeslag

Door Redactie Nationale Horecagids
6 min
Na een goed voorjaar en een goede zomer voor de horeca beginnen er weer donkere wolken boven de sector te hangen. Naast de stijgende loon- en inkoopkosten beginnen nu ook de flink verhoogde energieprijzen hun tol eisen. Horecaondernemers moeten creatief naar oplossingen zoeken. Dit meldt De Ondernemer.

De uitbaters van De 4 Heeren in Nijmegen hebben sinds vorige week een onorthodoxe maatregel getroffen tegen de stijging van de energiekosten. Zij vragen nu klein bedrag van 1 euro extra bij hun gasten. Zo hopen zij het hoofd boven water te houden. “Anders zouden we 4 euro voor een normaal biertje moeten rekenen”, zegt één van de eigenaren. De extra euro wordt gevraagd, en is dus niet verplicht.

Kosten rijzen de pan uit

Ze hebben geen keus. Dat geven Coen Pompstra en Anne van Beuningen aan, die samen het managementteam vormen. “Aan inkoop zijn we ruim 10 procent meer kwijt en ook personeelskosten stijgen per 1 januari met 10 procent. Daarnaast wordt nu ook de energierekening van toch al dik 1500 euro ruim drie keer zo hoog”, vertelt Van Beuningen.

Energietoeslag komt vaker voor

De 4 Heeren is niet de eerste plek waar een energietoeslag is ingevoerd. Elders in het land vragen ze soms zelf een extra bijdrage van 2,50 euro. Ook in hun eigen stad heeft de horeca dit besluit al genomen. Daar werd bij de vader van Van Beuningen, die een pizza had besteld, zonder dat hij hiervan op de hoogte werd gesteld 1,50 euro extra in rekening gebracht.

Energietoeslag puur zakelijk

Pompstra merkte dat niet alle personeelsleden aan de tafel vroegen of de gasten een extra bijdrage wouden leveren. “Niet iedereen durfde erover te beginnen, zeker niet bij grotere groepen. Daarbij komt dat, hoewel de meeste klanten begripvol reageerden, maar zo’n 40 procent de euro ook echt betaalde”.

Daarom staat er nu een extra regel op de bon voor de toeslag. Van Beuningen zegt dat de bijdrage nog steeds vrijwillig is. “Met de poster op de deur en op de menukaart leggen we uit waarom we deze toeslag vragen. Wie niet wil betalen, kan dat aangeven”.

Toeslag ten kost van fooi

Waar het tweetal niet op hoopt, maar wel rekening mee houdt, is dat de energietoeslag ten koste kan gaan van de fooi. Dat zouden ze jammer vinden, geven ze aan, want de fooi is bedoeld voor het personeel. “We hopen echt op begrip voor deze tijdelijke maatregel. Want dat is het, we gaan ervan uit dat als de oorlog in Oekraïne stopt, de energieprijzen weer zakken. En dan stoppen we er meteen mee”.

Door: Nationale Horecagids