Restaurant zit meestal vol, maar sluit toch de deuren: ‘Onzekerheid is te groot’

Door Redactie Nationale Horecagids
5 min
De horeca heeft veel last van de energiecrisis. Daarnaast loopt het personeelstekort ook op. Voor de horecaeigenaren van restaurant Van Dijk en De Boer is Nijmegen is het te veel. Zij stoppen met hun restaurant Van Dijk en De Boer. De onzekerheid is te groot voor hen. Dit meldt De Stentor.

Het was niet gepland om de zaak te verkopen. Maar toen vorige maand een koper een bod deed, vonden Dennis van Dijk en Dimphke de Boer dat het tijd was. De koper kwam precies op het juiste moment.

Een eigenaar van een ander restaurant was opzoek naar een zaak, vanwege een verbouwing. “Dat zagen we niet zitten”, zegt Van Dijk tegen de Stentor. “Uiteindelijk was kopen toch een optie voor deze ondernemer. Dat werd wél interessant”.

Crisis in de horecasector

Sinds 2018 serveert het restaurant aan de Dommer van Poldersveldtweg hun zes-gangen-menu, meestal voor een volle zaak. Maar na twee jaar kwam de coronacrisis. Ondanks dat het restaurant goed loopt, vinden ze de toekomst onzeker.

Nadat corona grotendeels weg is uit de samenleving, kampt de horecasector met nieuwe problemen: de energiecrisis en het tekort aan personeel. “We begonnen twee jaar voor corona en hebben zo dus niet echt een buffer opgebouwd. De inkoopprijzen van producten zijn 10 tot 12 procent hoger dan vorig jaar”, aldus Van Dijk. “Personeel vinden in deze tijd is lastig. Zie maar eens nieuwe medewerkers te vinden als mensen stoppen in de bediening. Niemand weet hoe de situatie in februari is: of we dan misschien nóg meer betalen voor energie en inkoop”. Hij doelt op de ontwikkelingen en problemen die mede door de oorlog in Oekraïne zijn ontstaan.

Stoppen doet pijn in het hart

“We hebben schitterende jaren gehad, geweldige recensies gekregen en veel bereikt: noteringen in de Gault & Millau-gids bijvoorbeeld. En onze leerling-kok werd tweede bij de Young Chef Awards”.

Dat ze stoppen, is met pijn in hun hart. Eerste kerstdag openen zij voor het laatst de deuren. De Boer blijft werken als teamleider bij een zorgorganisatie. Dit deed ze al naast haar baan als horecaeigenaar. Van Dijk geeft aan wel in de horeca te willen blijven werken: “Maar wel rustiger aan. Ik sta al sinds ik tiener ben in de keuken. Meer tijd hebben voor het gezin is niet verkeerd”.

Door: Nationale Horecagids