Bij deze top 7 restaurants in Groningen moét je een keer gegeten hebben
In Groningen is de gastronomische wereld flink uitgebreid de afgelopen jaren. Met restaurants die gerechten maken vanuit de hele wereld is er keuze genoeg. Daarom is deze lijst ook zo divers mogelijk, zodat er voor elk wat wils is.
#1: De Betere Tijden
We trappen de lijst af met De Betere Tijden. Met een waardering van 5,0 sterren en bijna 500 beoordelingen spant De Betere Tijden de kroon van beste recensies voor restaurants in Groningen op TripAdvisor. En terecht, want het huiskamerrestaurant staat erom bekend in de kleine ruimte die zij hebben grote magen te vullen. Een snel team met gepassioneerde medewerkers maakt het een aangename plek om samen te komen voor een kwalitatief hoogstaand diner.
“Klein intiem ‘restaurant’. Sfeer van een eetcafé maar kwaliteit van een sterrenrestaurant. We hebben super goed gegeten en de bediening was heel vriendelijk. Echt een aanrader!!!”
Opgericht in 2012 als Grand Café heeft De Betere Tijden zich opgewerkt tot een restaurant. Daar houd je nog steeds de ongedwongen sfeer, maar kun je nu genieten van een uitdagendere keuken.
#2: Dokjard
Wanneer je eens iets anders wilt dan bijpassende wijnen, probeer dan eens de begeleidende bieren naast de gerechten van Dokjard. De bieren die zij serveren worden namelijk in het pand gebrouwen. De bistro vestigt zich in een oud pakhuis aan de Noorderhaven. Van oorsprong werd het pand gebruikt door de Noord-Nederlandse Clichéfabriek en drukkerij. Later heeft het pand in de jaren ’70 een tijdje gefungeerd als Chinees restaurant, waar de culinaire reis van het pakhuis begon. Nu serveert Dokjard er zijn eten en drinken uit de Nederlandse keuken. De 4,8 sterren op Google laten zien dat zij hun werk serieus nemen.
#3: Hanasato
Het enige écht klassiek Japanse restaurant in Noord-Nederland. Hier kun je de traditionele smaken beleven van de Washoku kookstijl, waarin gezond en gebalanceerd eten de speerpunten zijn. Bij Hanasato wordt als hoofdgerecht Shabu-Shabu geserveerd: een pot met bouillon die op tafel staat, waarin je zelf groenten en vlees kan bereiden. Hier kan je de Wagyu beef proberen, een speciaal koeienras uit Japan dat bekend staat om zijn rijke smaak en mals vlees.
Het restaurant wordt daarnaast elk jaar vermeld in de Michelin Gids, waarmee kwaliteitswaarborging hoog ligt!
“Een echte culinaire ervaring, begeleid door zeer vriendelijk en kundig personeel en de meest smaakvolle sakés. Een topavond!”
#4: Tekinev
Het volgende restaurant in de lijst is het Turkse restaurant Tekinev. Wie graag eens een proefje wil nemen van de Midden-Oosterse keuken kan dit het beste doen bij Tekinev. Het familiebedrijf serveert authentiek eten uit de mediterrane keuken en fuseert dit met Midden-Oosterse gerechten. Hier maak je Turkse gastvrijheid mee, waar ze kunnen genieten van een grapje maar altijd de focus op het eten en de service houden.
“Erg leuk ontvangen. Lekker rustig gezeten, geen tijdsdruk. Ontzettend lekker gegeten, erg verfijnde smaken. Leuk contact met de over, hij was in voor een grapje, behulpzaam en maakte het persoonlijk. Als je behoefte hebt aan een ontspannen avondje met heerlijk eten is Tekinev een enorm aanrader! Jammer dat ze niet helemaal tot bij ons bezorgen. Wij komen graag terug. Dank jullie wel!”
#5: De Kleine Heerlijkheid
Bekroond met de Traveller’s Choice 2022, bij de Kleine Heerlijkheid kun je, vanzelfsprekend, genieten van heerlijk eten. Een recensie van TripAdvisor: “Bijzondere gerechten, sublieme smaken en perfect bijpassende wijnen bij de Kleine Heerlijkheid. Uitstekende vegetarische kaart en elke gang is weer een nieuwe kunstwerk. Daarnaast een fijne bediening en goede sfeer.”
In het restaurant specialiseert chef Jasper zich in de Nederlandse keuken, met Europese invloeden. Het gebouw waar de Kleine Heerlijkheid zich heeft gevestigd is van origine een dubbele woning. Nadat deze tot rijksmonument werd uitgeroepen bracht dit de mogelijkheid mee om te restaureren. In 1994 is het pand overgenomen en heeft het daadwerkelijk de functie van restaurant gekregen.
#6: Vive la Vie
“Alle gerechten waren prima in balans qua smaak ondanks de vrij bijzondere combinaties van ingredienten. Versheid, zeker bij de vis, was van hoog niveau. Prima gepresenteerd, niet overdadig en zorgvuldig bereid.”
Het Michelinrestaurant Vive la Vie heeft in Groningen een goede naamsbekendheid opgebouwd. En dat is niet voor niets. Naast de Michelinster die zij al een aantal jaren ontvangen, is eigenaar Jeroen Sportel ook uitgeroepen tot Chef van het Jaar 2023 door restaurantvereniging JRE.
#7: Restaurant M*
Wanneer je graag uitgebreid wilt gaan tafelen is restaurant M waard om te bezoeken. Hier kan je kiezen voor een 12-gangen-menu, met bijpassende wijnen! Die vult jouw hele avond. Met begeleidende wijnen en excentrieke gerechten is het altijd een leuke verrassing om hier te eten. De producten zijn vaak lokaal en seizoensgebonden.
Door: Nationale Horecagids