Met deze tips heb jij als horecabaas goede secundaire arbeidsvoorwaarden

Door Redactie Nationale Horecagids
5 min
Goede werknemers werven is lastig op deze krappe arbeidsmarkt. Des te belangrijker om ze te behouden. Als ondernemer kom je er niet alleen met een eerlijk salaris, want ook de secundaire arbeidsvoorwaarden moeten goed geregeld worden. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) geeft een paar ideeën. Dit meldt Misset Horeca.

Persoonlijke ontwikkeling

Het is belangrijk dat werknemers kunnen werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. Niet alleen geven ze jouw gasten de beste service: goed geschoolde werknemers zijn ook nog eens productiever én gemotiveerder. Redenen genoeg om in te zetten op persoonlijke ontwikkeling bij secundaire arbeidsvoorwaarden.

In de horeca kan er gedacht worden aan een bhv-cursus, biertraining of opleiding tot leidinggevende in de horeca. In Nederland zijn er verschillende aanbieders van horeca-opleidingen en vanuit de overheid zijn er regelingen en subsidies zoals het STAP-budget, de SLIM-regeling en Nederland Leert Door. Verstandig om hier gebruik van te maken.

Uitbreiding WKR

Vanaf volgend jaar wordt het als horecaondernemer makkelijker om medewerkers aan je te binden met secundaire arbeidsvoorwaarden. Dat komt omdat er vanaf 2023 het budget voor de Werkkostenregeling (WKR) wordt verhoogd. Met de WKR kan een werkgever zelf bepalen wat je onbelast aan jouw werknemers aanbiedt of vergoedt.

Dit kunnen verschillende dingen zijn, zoals het aanbieden van een ov-kaart, cadeaubonnen, een sportabonnement of maaltijden tijdens de dienst. Het is ook mogelijk om eenmalig een bijdrage te doen aan hun energierekening.

Winst delen

Door medewerkers te laten delen in de winst, kun je ze écht betrekken bij jouw bedrijf. Je kunt afspreken dat ze bij het behalen van een positief resultaat een bepaald percentage van de winst ontvangen. Dit is voor werknemers een extra motivatie om de beste service aan de gasten te bieden.

Flexibele werktijden

Het wordt steeds belangrijker voor werknemers om een goede balans te hebben tussen werk en privé. Daarom is het verstandig om - voor zover dat mogelijk is - flexibele werktijden aan te bieden. Als horecaondernemer is het handig om met jouw werknemers in gesprek te gaan hierover. Mocht iemand het liefste op vaste dagen werken, dan kun je de mogelijkheid geven om óm het weekend te werken in plaats van ieder weekend.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer