Horeca kan app FreeTable gebruiken om no shows op te vangen

Door Redactie Nationale Horecagids
4 min
Na een geslaagde testfase van het platform FreeTable is het nu ook landelijk uitgerold. Restaurants die te maken hebben met no shows, waarbij gasten ondanks hun reservering niet komen opdagen, kunnen hun lege tafel aanbieden via de app. Dit meldt Haarlem Updates.

De Haarlemse horecaondernemers Roy Vernout en Max Caminita bedachten de app zodat het omzetverlies van de ondernemers beperkt blijft. Daarnaast verbetert het de service aan de gasten. Het platform blijkt een groot succes te zijn in Haarlem, daarom gaat het nu ook in andere steden van start.

Nee verkopen

Zelf hebben de ondernemers ook ervaring met no shows. Op drukke avonden leek het dat hun restaurant volledig vol zou zitten, maar vaak pakte het toch anders uit. Vaak waren er toch tafels leeg tussen half acht en half negen. Op een drukke zaterdagavond zou het zomaar kunnen oplopen tot zes tafels, terwijl de ondernemers eerder een ‘nee’ moesten verkopen aan geïnteresseerden. Hier baalden zij enorm van.

Positieve reacties

Daarom ontstond vier jaar geleden het idee om hier een oplossing voor te bedenken. De ondernemers zagen positieve reacties van collega’s, waardoor zij al snel door hadden dat het idee daadwerkelijk potentie had. Het uitwerken en concretiseren viel echter niet mee. Door onder andere corona kon de app niet optimaal live gaan. Daarnaast hadden de ondernemers het te druk met het overeind houden van hun eigen zaak.

Appstore

Na corona hebben Vernout en Caminita toch weer de draad opgepakt. Deze keer met de steun van Endeavour, een technologie- en marketingbedrijf in Haarlem. In de stad doen inmiddels al 25 restaurants mee en naar verwachting zal het aantal zich verdubbelen de aankomende maanden. Zeker nu de app in de appstore verkrijgbaar is.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer