Hoe voorkom je als horecaondernemer een overval? Lees het hier

Door Redactie Nationale Horecagids
7 min
Overvallen op horecazaken zijn van alle tijden, maar het lijkt alsof het de laatste tijd steeds vaker in het nieuws is. Hoe kun je als ondernemer voorkomen dat er een overval wordt gepleegd? Dit meldt de Kamer van Koophandel.

Een overval voorkomen is wellicht niet helemaal mogelijk, maar als ondernemer kun je het wel moeilijker maken voor overvallers. Belangrijk hierbij is om samen te werken met andere ondernemers en om de risico’s te kennen.

Voor overvallers is het aantrekkelijk als er veel contant geld aanwezig is in de zaak. Daarnaast is het voor hen ook bevorderlijk als er geen beveiligingscamera’s hangen en zij makkelijk en snel kunnen vluchten na hun overval.

Niets te halen

Een overvaller is met name uit op een buit – het liefst zo groot mogelijk. Het is daarom belangrijk als ondernemer om ervoor te zorgen dat er niets te halen valt in de zaak én om dit duidelijk te maken. Dit kan gedaan worden door bijvoorbeeld stickers op de deur te plakken waarop staat dat er een kluis met tijdvertraging aanwezig is in het pand of dat kassa’s worden afgeroomd.

Colin Voetee is veiligheidsadviseur bij het CCV en raad ondernemers aan om groot geld en waardevolle spullen zoals telefoonkaarten en cadeaubonnen in afroomkluizen te bewaren. Daarnaast is het bevorderlijk om te overwegen om contant geld überhaupt niet te accepteren in het bedrijf. Steeds meer ondernemers werken alleen met pin. Als dit op de deur staat, weten zowel de klanten als de overvallers waar zij aan toe zijn.

Slimme inrichting

Het risico op een overval kan verkleind worden door de zaak slim in te richten. Door rekening te houden met zichtlijnen, wordt het overvallers moeilijk gemaakt en heb je als ondernemer goed zicht op de zaak. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door een kassa achter in het pand te zetten in plaats van voorin.

Een DNA-douche bij de deur is ook een manier om overvallers af te schrikken. Met een sticker op de deur of het raam kun je als ondernemer laten zien dat zo’n douche wordt gebruikt. Als een overvaller er vandoor gaat, kan een medewerker op de knop drukken. De DNA-douche laat vervolgens een spray achter die onzichtbaar is voor het blote oog, maar wel oplicht onder een speciale lamp. Als de politie de dader oppakt, kunnen zij de spray herkennen en weten dat hij te maken heeft gehad met een overval.

Veiligheidsprocedure

Het is belangrijk dat medewerkers weten wat zij moeten doen als er een overval wordt gepleegd. Stel daarom als ondernemer veiligheidsprocedures op, ook voor invalkrachten en nieuw personeel. Leg hierbij bijvoorbeeld uit hoe een kas wordt opgemaakt en hoe een pand veilig wordt afgesloten.

Een overval- of agressietraining volgen kan ook goed zijn, omdat medewerkers dan weten hoe zij moeten reageren op een overval. Als een pand alarmknoppen heeft, is het belangrijk dat de medewerkers weten hoe zij hier goed mee om kunnen gaan.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer