Inflatiestijging blijft waarschijnlijk tot eind 2022, horecabranche krijgt het zwaar

Door Redactie Nationale Horecagids
5 min
De verwachting is dat de inflatie tot eind dit jaar nog hoog blijft. Dit geeft MKB-Limburg aan. Deskundigen verwachten dat met name de horecabranche het zwaar te verduren krijgt. Dit meldt 1Limburg.

Volgens Paul Verhoeven, vicevoorzitter van MKB-Limburg, moeten consumenten kritisch gaan kijken naar hun inkomsten en uitgaven. De primaire behoeftes hebben voorrang, zoals het hebben van een warm huis en het kunnen kopen van voedsel. Verhoeven geeft aan dat burgers hun opgebouwde reserves uit de coronapandemie niet snel gaan uitgeven aan de horeca.

Inflatie

Afgelopen maand kwam de inflatie op 11,2 procent uit volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Met uitzondering van Estland, Letland en Litouwen, heeft Nederland de sterkste stijging van de prijzen in de eurozone. Volgens Verhoeven daalt het inkomen van de samenleving zodra de inflatie de tien procent heeft gepasseerd.

Derde crisis

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) spreekt van een derde crisis. De eerste was de coronapandemie, de tweede de oorlog in Oekraïne en de derde de inflatiestijging.

De horecaondernemers zijn nog altijd aan het herstellen van de coronapandemie. Door de oorlog in Oekraïne, de grote exporteur van graan en zonnebloemolie, moeten leveranciers de prijzen van met name bier en brood omhooggooien. Daar bovenop komt de algemene stijging van alle prijzen door de inflatie.

Problematisch

Door de huidige problematiek kampen veel café- en restauranthouders met financiële problemen. Zij moeten vechten om te kunnen overleven. Geld om te investeren is er niet en de branche draait nog te weinig omzet om de betalingsachterstanden te kunnen wegwerken.

De problemen zijn volgens KHN niet opgelost met de zes miljard euro die de sector heeft gekregen als tegemoetkoming voor loonkosten en vaste lasten. Het is slechts een deel van de compensatie, waardoor de rest uit de eigen broekzak van de ondernemer moet komen.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer