Horeca verantwoordelijk voor 14 procent van voedselverspilling

Door Redactie Nationale Horecagids
4 min
De horeca zorgt jaarlijks voor 14 procent van de voedselverspilling. De gemeente Nissewaard ziet dit graag anders, daarom nodigt zij vijf horecaondernemers uit de gemeente uit om deel te nemen aan een pilot. Het project is erop gericht om duurzaam te ondernemen en minder voedsel te verspillen. Dit melden de gemeente Nissewaard, Greendish en Samen Tegen Voedselverspilling.

De gemeente begint deze pilot in samenwerking met de organisatie Greendish en de provincie Zuid-Holland. Tijdens het traject worden vijf ondernemers begeleid. Zij krijgen slimme tools om porties beter af te stemmen op wat de klant feitelijk eet en worden voorzien van belangrijke informatie over voedselverspilling. Volgens Greendish wordt het verkwisten van voedsel binnen de horeca met name veroorzaakt door overproductie, bordwaste, snijverlies en koelkastmanagement.

Goed voor de portemonnee

Ieder jaar wordt twee miljard kilo aan voedsel weggegooid. Consumenten zijn al een aantal jaren goed op weg om dit te verminderen, maar in de horeca kan dit nog beter. In 2019 bleek dat een vermindering van 21 procent binnen de branche haalbaar is. Tijdens de Food Waste Challenge 2019 zaten er zelfs ondernemers tussen die een reductie van 60 procent haalden. Niet alleen goed voor de wereld, maar ook voor de portemonnee. Vooral nu de prijzen voor de horecaondernemers enorm stijgen.

Geïnteresseerde horecaondernemers uit de gemeente Nissewaard kunnen hier klikken voor meer informatie over de pilot. Klik hier voor algemene tips voor de horecabranche om voedselverspilling tegen te gaan. 

Door: Redactie Horecagids