Vertical farming: het gekweekte voedsel van de toekomst

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min
Vrijwel al het voedsel dat in een restaurant op het bord ligt, komt uit de akkerbouw of veeteelt. In de toekomst zou dit echter anders kunnen zijn vanwege binnenboerderijen, ook wel vertical farms genoemd. Dit meldt Change.Inc.

Nederland kent slechts vijf grote bedrijven die met dit concept werken. Iedere binnenboerderij werkt op een andere manier, omdat er nog niet een standaard werkwijze is. De missies zijn wel overal gelijk: een voedselsysteem creëren dat duurzaam is.

Voedsel kweken

Bij Glowfarms, een van de vijf binnenboerderijen in Nederland, worden plantjes en kruiden op een lopende band gekweekt. Tijdens de rit worden ze onderworpen aan water, voedingsstoffen en licht. De machine waarmee Glowfarms werkt, weet precies wanneer dit moet worden toegediend. Op deze manier wordt veel water bespaard, hoeven de ‘binnen boeren’ geen pesticiden te gebruiken en kan er waar dan ook voedsel gekweekt worden. Tientallen hectare aan land is bij vertical farming verleden tijd.

Er is ook een andere manier om voedsel te kweken in een binnenboerderij. Er zijn vertical farms waarbij de boeren alles kweken in een kast dat uit verschillende lagen bestaat. Op die manier wordt er letterlijk verticaal gekweekt.

Horeca 

De binnenboeren verkopen het grootste deel van het gekweekte voedsel aan de groothandel, die het vervolgens weer levert aan de horeca en supermarkten. Hetgeen dat in een vertical farm is gekweekt, zou betaalbaarder en verder zijn dan dat wat er nu op het bord in een restaurant ligt.

Door: Nationale Horecagids