Zeewater in flessen om mee te koken

Door Redactie Nationale Horecagids
4 min

IERSEKEVOOR (ANP) - Het Nederlandse bedrijf Le Petit Pêcheur uit Yerseke gaat zeewater bottelen en verkopen. Het denkt hiermee een gat in de markt te hebben ontdekt. „Het zeewater uit de Oosterschelde is ideaal om mee te koken", aldus directeur Cor Poppe, „niet om te drinken."

Onder de naam Aqua Divina zal het gebottelde zeewater eerst aan de horeca worden geleverd, maar er zijn plannen om het water ook in supermarkten te gaan verkopen.

Volgens de directeur is het koken met zeewater in de gastronomische keuken al langer in zwang en wordt het zilte water onder meer gebruikt voor het weer vers maken van schelpdieren. Zo is het bekroonde restaurant De Kromme Watergang een gebruiker van het water.

Maar de mogelijkheden voor de gewone thuiskeuken zijn ook legio, weet Poppe. „Denk maar aan aardappelen koken. Nu doe je er water en zout bij. Met dit product heb je dat ineen."

Op de vraag waarom iemand niet zelf naar de Oosterschelde kan gaan om een fles water te tappen in plaats van geld te betalen voor Aqua Divina, is Poppe duidelijk. „Dit is een voedselveilig product. Het water wordt gezuiverd van algen en zwevende deeltjes. Het is net zoiets als wanneer mensen zelf mosselen gaan rapen. Van de mosselen in de supermarkt weet je zeker dat je er geen nare gevolgen van hebt."

Maandag start de productie en eind januari gaan dan de eerste flessen gefilterd en gebotteld zeewater naar de restaurants. Meerdere Nederlandse en Belgische restaurants hebben al hun interesse getoond. De eerste flessen zeewater in de supermarkten, dat is nog toekomstmuziek.