Derde editie Spaans Wijnconcours

Door Redactie Nationale Horecagids
5 min

GRONINGEN - Na twee succesvolle concours in 2008 en 2010 organiseert ICEX/Vinos de España in samenwerking met het tijdschrift Perswijn in 2012 de derde editie van het Spaans Wijnconcours 'Spanjes 100 mooiste wijnen in Nederland'.

Deelname aan het concours staat vanaf heden open voor Spaanse witte, rode en rosadowijnen met een consumentenprijs boven de 4,75 euro en mousserende of versterkte wijnen boven de 5,75 euro die op de Nederlandse markt worden verkocht.

Ook wijnen van bodega's die nog niet in Nederland worden verkocht kunnen meedoen. Van deze wijnen wordt een aparte selectie gemaakt. De ingezonden wijnen zullen door een onafhankelijke vakjury blind worden geproefd. Hieruit zal een top 100 naar voren komen die in het najaar van 2012 bekend gemaakt wordt.

Daarnaast zullen er in diverse categorieën winnaars worden gekozen. Vorig jaar werden ruim 1100 wijnen ingezonden. Een flinke klus voor de jury dus.

Etikettenwedstrijd
Nieuw dit jaar is de etikettenwedstijd. Een etiket is al jaren veel meer dan een label met specificaties en productinformatie. Steeds vaker trekken bodega's ontwerpers of kunstenaars aan om hun etiketten te ontwerpen waardoor er soms prachtige etiketten voorbij komen. Importeurs en bodega's die hun wijnen inzenden kunnen maximaal één wijn mee laten dingen naar de prijs voor het mooiste etiket.

Naast de jury die de wijnen proeft, buigt een jury bestaande uit mensen uit het vormgevers- en marketingvak zich over de diverse etiketten. Een etiket is in veel gevallen doorslaggevend bij de aanschaf van wijn. De jury houdt met het kiezen van de winnaar dan ook niet alleen rekening met het ontwerp van het etiket.

Voor het concours is de website www.100mooiste.nl in het leven geroepen. Hier worden vanaf de start van het concours tot de bekendmaking van de winnaars in Perswijn 6 in oktober 2012 regelmatig updates, trivia, ludieke feitjes en nieuwsberichten geplaatst.

© Nationale Horecagids