Stamppot favoriete gerecht uit Nederlandse keuken

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min

UTRECHT (Novum) - Een ruime meerderheid van de Nederlanders vindt stamppot het favoriete gerecht uit de Nederlandse keuken. Dat meldt horecavakbeurs Horecava dinsdag, die ondernemers en consumenten hierover liet bevragen. Het populairst is andijviestamppot, gevolgd door boerenkool.

De Nederlandse keuken bestaat volgens de consumenten uit stamppotten, aardappels, groente en soep. Opvallend is dat ook enkele gerechten worden genoemd waarvan het Nederlandse karakter op zijn minst twijfelachtig is. Ook friet, pannenkoeken en kaasfondue worden namelijk typisch Nederlands gevonden.

Ruim driekwart van de horecaondernemers heeft Nederlandse maaltijden op het menu staan. Gemiddeld zijn bij een restaurant negen gerechten uit de nationale keuken op de kaart te vinden. Van de ondernemers met een menukaart serveert 44 procent een stamppot, 37 procent een Nederlands dessert en 35 procent wild.

De buitenlandse keuken overtreft wel de Nederlandse keuken. Veertig procent geeft aan liever voor de buitenlandse gastronomie te gaan, terwijl maar een kwart van de ondervraagden kiest voor de Hollandse cuisine. Het enthousiasme voor de buitenlandse keuken neemt wel af met de leeftijd.