Aantal startende ondernemers naar recordhoogte

Door Redactie Nationale Horecagids
2 min

HILVERSUM (Novum) - Het aantal mensen dat een eigen bedrijf begint blijft ondanks, of misschien wel dankzij, de crisis stijgen. Vorig jaar waren het er 123.660, maar dat aantal was in november van dit jaar al hoger. Dat meldt RTL donderdag op basis van cijfers van de Kamer van Koophandel.

In 2005 begonnen ruim 76 duizend mensen een eigen onderneming en elk jaar kwamen er meer zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) bij. Een van de redenen is dat het makkelijker is geworden een onderneming te starten. Zo komt het steeds vaker voor dat mensen naast hun werk een webwinkel bestieren.

Het ING Economisch Bureau meldde vorige maand al dat het aantal startende ondernemers dit jaar naar verwachting op 140 duizend uitkomt, veertien procent meer dan vorig jaar. In het eerste halfjaar starten meer dan 72 duizend Nederlanders een eigen bedrijf.

Het bureau voorspelde overigens dat het aantal startende ondernemers in 2012 met 3,6 procent daalt naar 135 duizend, als gevolg van de verslechterende economische omstandigheden.