Horecabranche verwacht lagere omzet in 2012

Door Redactie Nationale Horecagids
2 min

AMSTERDAM (Novum/Dow Jones) - Het omzetvolume in de Nederlandse horeca neemt dit jaar met 1,25 procent af. Dat voorspelt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland maandag bij de start van de vakbeurs Horecava in Amsterdam.

Het met twee procent gestegen omzetvolume in 2011 werd volledig in de eerste helft van het jaar gerealiseerd en dan met name in zakelijk gebruik van hotels en restaurants, aldus Horeca Nederland. De organisatie ziet de uitgaven dit jaar zowel privé als zakelijk dalen.

"Over de jaren 2001-2012 bleef het volume al sterk achter", zegt algemeen directeur van KHN Lodewijk van der Grinten. "Bij elkaar zal dat aanleiding zijn tot een noodzakelijke technische en sociale innovatie of sanering."

Horeca Nederland denkt wel dat het bedrijfsresultaat bij alle segmenten in de horeca in 2011 en 2012 iets kan toenemen. De stijging van inkoopprijzen van voedsel en energie werken kostenverhogend. De arbeidskosten nemen relatief beperkt toe.

Voor 2012 wordt een bescheiden winstontwikkeling van tweeënhalf procent voorzien. Een goede kostenbeheersing is de belangrijkste achtergrond bij de verwachte stijging van de winst.