Onrustige tijden voor trouwe viervoeter

Door Redactie Nationale Horecagids
5 min

LOCHEM (ANP) - Honden en katten met vuurwerkangst hoeven oudejaarsavond niet per se in een hoekje onder het bed door te brengen.

Veel baasjes kiezen voor een cursus om beter met hun angstige huisdier om te gaan, of laten hun dier door een cd met vuurwerkgeluiden aan de knallen wennen. Ook dierenhotels in stille gebieden zijn vaak een uitkomst. „Dit is voor ons de drukste tijd in het jaar", zegt een medewerkster van dierenhotel Het Grote Veld in Lochem.

Veel katten en honden schrikken de dagen rond de jaarwisseling voortdurend van alle vuurwerkknallen. De meeste huisdieren gaan daar goed mee om, slechts een klein deel raakt in paniek. Volgens dierenarts Frank Kahlmann, die ook namens de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde spreekt, zijn veel baasjes al vanaf half november bezig met vuurwerkcursussen.

Toch zijn er ook ernstige gevallen. Vrijwel elke dierenarts ziet een handjevol honden op het spreekuur dat ondanks cursussen en vuurwerk-cd's niet te kalmeren is. Als ook een logeerpartij in een dierenhotel geen optie is, krijgen de beesten kalmerende medicijnen. „Net als met andere medicijnen voor dieren gaan wij hier uiterst voorzichtig en terughoudend mee om", aldus de dierenarts.

De Hondenbescherming waarschuwt voor medicijnen zoals Vetranquil. „Hondenbezitters denken vaak dat het fantastisch werkt omdat ze niets aan hun hond meer zien", aldus een woordvoerder van de Hondenbescherming. „Wanneer de geluidsgevoeligheid door het medicijn wordt vergroot, lijdt de hond echter wel degelijk. Terwijl hij dit niet kan uiten."

Kahlmann werpt tegen dat er bij dit medicijn sprake is van een ‘locked-insyndroom' -een soort comateuze toestand. „Dit medicijn haalt alleen de scherpe kantjes ervan af. Het is absoluut niet zo dat een hond in een soort van coma gebracht wordt."

In Het Grote Veld hoeven er deze dagen geen kalmerende woorden, laat staan dat er medicijnen aan te pas komen. Met vijftig honden op de gastenlijst is het dierenhotel nog niet volgeboekt, al merkt de familie die het hotel beheert wel dat het elk jaar drukker wordt. „Hier kunnen de dieren rustig het nieuwe jaar in."