Medewerkers Amsterdams hotel krijgen mentale zorg: ‘Ademwerk, yoga en retraites’

Door Redactie Nationale Horecagids
5 min
Vanaf nu kunnen alle medewerkers van het DoubleTree by Hilton Hotel Amsterdam Centraal Station toegang krijgen tot externe en anonieme hulp op mentaal vlak. Zo kunnen de medewerkers masterclasses volgen, coaching krijgen of meedoen aan yoga. Dit meldt Entree Magazine.

DoubleTree by Hilton Hotel Amsterdam Centraal Station is een samenwerking aangegaan met OOPKOP (Afrikaans voor ‘Open Mind’). Voor de medewerkers van het hotel betekent dit dat zij de mogelijkheid krijgen om deel te nemen aan verschillende programma’s of het gebruik van tools om de mentale weerbaarheid en vitaliteit te vergroten.

Laagdrempelige ondersteuning

De general manager van het hotel, Floris Licht, zegt over de samenwerking: “We vinden dat we als werkgever iets extra’s moeten en kunnen doen om medewerkers aan ons te binden. De tijd van simpelweg een arbeidsovereenkomst tekenen en dan aan de slag is echt over. Verder is het voor ons belangrijk om preventief te investeren in mentale gezondheid. Dit draagt bij aan meer productiviteit, minder burn-outs en minder verloop. Dankzij deze samenwerking kunnen we ons team nu op een laagdrempelige manier ondersteuning op verschillende gebieden geven.”

Dertig minuten anoniem sparren

Een voorbeeld van de zorgverlening voor de medewerkers is dat zij voor een half uur anoniem kunnen sparren met een externe coach. Ze kunnen het dan hebben over onderwerpen op de werkvloer waar zij tegenaan lopen. Het kan ook gaan over aspecten uit hun privéleven. Daarbij kunnen de werknemers zelf de coach kiezen in een online omgeving waar de opties en planning te vinden zijn. Medeoprichter van OOPKOP, Derk van Haastert, vertelt: “Dit wordt al veelvuldig gedaan door de werknemers van het hotel.”

“In de hotellerie heerst zeker sinds de snelle terugkeer van het toerisme na corona vaak een hoge werkdruk wat bij sommige medewerkers stress kan opleveren. Mede onder jongere werknemers en millennials heerst er vaak nog extra druk vanuit hun privéomgeving wat in sommige gevallen kan resulteren in mentale problemen”. Daarom kunnen medewerkers onder andere kiezen uit coaching, psychologen, ademwerk, mindfulness, persoonlijkheidstesten, meditatie, slaap support, retraites en yoga.

Door: Nationale Horecagids