Hotels moeten verduurzamen om sluiting te voorkomen

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min
Ongeveer 50 procent van de hotels en restaurants in de provincie Drenthe hebben een variabel energiecontract. Om te voorkomen dat ze de deuren moeten sluiten, zetten hotels meer in op duurzaamheid. Soms is dat een groot dilemma, want hotelgasten in de kou laten verblijven is geen optie, maar een groot pand stoken voor soms maar een paar gasten is ook geen mogelijkheid. Dit meldt RTV Drenthe. 

Herberg van Anderen wil de deuren niet sluiten als er maar twee gasten op de planning staan, maar de hoge energieprijzen zorgen wel voor onrust. Bijvoorbeeld over het gebruik van warm water. Hotelgasten douchen vaak lang en warm en dat wil eigenaar Matthijs Gorter eigenlijk voorkomen.

Zonneboiler

“We hebben er wel eens over nagedacht om een systeem in de douches te laten installeren dat erop toeziet dat gasten maximaal vijf minuten douchen. Dat is eigenlijk helemaal niet realistisch, omdat we onze gasten heel graag willen vertrouwen.” De hoop is simpelweg dat gasten snappen dat vijf minuten douchen ook in het hotel normaal is. Gorter investeerde onlangs wel in een zonneboiler dat ervoor zorgt dat het water in de zomer eerst daardoor worden opgewarmd, voordat er gebruik wordt gemaakt van gas.

Abdij de Westerburcht

Abdij de Westerburcht heeft ook een zonneboiler en werkt eraan om het eerste CO2-neutrale hotel van Drenthe te worden. Een andere verduurzamingsslag die het hotel maakt is de hoeveelheid handdoeken die gewassen worden. Door hotelgasten de te wassen handdoeken in een zakje aan de deur te laten hangen, gaan er veel minder handdoeken de wasmachine in. Door gasten in ruil hiervoor een muntje te geven voor gebruik in het restaurant of op het terras, maakt de Abdij er een win-winsituatie van.

Door: Nationale Horecagids / Johanne Levinsky