Omwonenden willen hotel opkopen om huisvesting asielzoekers te voorkomen

Door Redactie Nationale Horecagids
2 min
Omwonenden van Landhotel ’t Elshuys in Albergen willen het pand kopen, zodat de overheid er geen asielzoekers in kan huisvesten. Dinsdag werd bekend dat het kabinet er tussen de 150 en 300 asielzoekers wil plaatsen door daar een omgevingsvergunning voor te verlenen. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zou het hotel al in bezit hebben. Dit meldt NOS. 

De gemeente Tubbergen is “onaangenaam verrast” door het besluit van het kabinet om een vergunning te geven voor de opvang van asielzoekers zonder akkoord van de gemeente. "Deze locatie past niet, is niet geschikt om een asielzoekerscentrum te plaatsen. Onze eerst prioriteit gaat uit naar het informeren van de omgeving. Verder willen we in overleg met het COA over hoe dit nu precies in elkaar steekt."

Niet in verhouding

Ook omwonenden zijn niet blij en protesteerden dinsdag en woensdag bij het hotel. Ze vinden vooral het aantal asielzoekers dat in het hotel wordt gehuisvest niet in verhouding staan tot de 3.500 mensen die in Albergen wonen. Tegenstanders willen daarom kijken naar de mogelijkheden om het hotel zelf te kopen. Eerst onderzoeken ze of het plan van het kabinet al een voldongen feit is of dat het pand nog gekocht kan worden. Volgens een woordvoerder hebben de inwoners van Albergen genoeg financiële mogelijkheden om dat te doen en er een ander bestemming aan te geven.

Door: Nationale Horecagids / Johanne Levinsky