Werkloosheid daalt flink naar 8,2 procent

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min
(Novum) - De werkloosheid in Nederland is in november flink gedaald in vergelijking met vorige maand, mede doordat steeds meer mensen zich terugtrekken van de arbeidsmarkt. Vorige maand was 8,2 procent van de beroepsbevolking werkloos, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend. In oktober kwam de werkloosheid nog uit op 8,5 procent.

Het aantal werklozen kwam in november uit op iets meer dan 650 duizend. Dat zijn er 21 duizend minder dan in de maand ervoor. De daling is daarmee veel scherper dan in oktober, toen het aantal werklozen met elfduizend daalde. Over de afgelopen drie maanden kromp het aantal werklozen gemiddeld met tienduizend per maand.

Het is de derde maand op rij dat het aantal Nederlanders zonder werk afneemt. In augustus daalde de werkloosheid voor het eerst in twee jaar licht, met tweeduizend mensen. Waar de werkloosheid toen vooral onder jongeren daalde, nam de werkloosheid in november onder alle leeftijdsgroepen af, zo meldt het CBS.

Ook de werkloosheid volgens de internationale ILO-definitie nam vorige maand af, naar 6,9 procent van de beroepsbevolking. Dat is een lichte daling ten opzichte van oktober, toen de ILO-werkloosheid op zeven procent uitkwam.

Uit cijfers van uitkeringsinstantie UWW blijkt dat het aantal werkloosheidsuitkeringen tegelijkertijd echter toenam, met drie procent tot 419 duizend. Gedurende september werden ruim vijftigduizend nieuwe uitkeringen verstrekt. Veertigduizend werden er beƫindigd. Vooral in de bouw, horeca en landbouw nam het aantal uitkeringen toe.