Aantal uitzenduren stijgt licht

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min
(Novum) - Het aantal flexibele uitzenduren is in het derde kwartaal met een half procent gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal. De bescheiden toename volgt op vijf kwartalen met een daling. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Uitzendkrachten met flexibele uren werken op contractbasis zonder regulier dienstverband. Hierdoor kunnen beide partijen eenvoudig van elkaar af. Het aantal minder flexibele uitzenduren, waarbij de uitzendkracht een vaster contract heeft, steeg in het derde kwartaal met 0,7 procent.

Behalve het aantal uitzenduren steeg ook het aantal vacatures iets, meldde het CBS. Het was de eerste groei in twee jaar. De werkloosheid blijft hoog, al was er in oktober een afname van elfduizend werklozen. Het aantal banen daalde in het derde kwartaal nog fors. Gecorrigeerd voor seizoensinvloeden waren er 46 duizend banen minder dan in tweede kwartaal van 2013.

Het is nog te vroeg om te zeggen of dit een omslag is of een tijdelijke pas op de plaats in de uitzendbranche, zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. "Wel is de lichte stijging in het aantal uren in lijn met bijvoorbeeld de lichte stijging van het aantal vacatures in het derde kwartaal. Hier en daar zijn er zeker tekenen van herstel, maar het is nog in zo'n pril stadium dat ik dit nog geen nieuwe trend zou noemen."

De laatste marktmonitor van brancheorganisatie ABU die eerder deze week verscheen bracht ook positief nieuws voor uitzenders. Het aantal uitzenduren bleef in de laatste twee weken van oktober en de eerste twee weken van november voor het eerst in bijna een jaar gelijk aan dezelfde periode een jaar eerder. ABU publiceert elke vier weken een update van de uitzendbranche.