Italianen klikken over belastingontduikers

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min

ROME (ANP) - Heb je in Napels net een pizza gekocht en kreeg je geen kassabon of at je op Piazza Navona in Rome een lekker ijsje waarvoor ook geen btw werd aangeslagen? Schrijft de loodgieter geen factuur uit of stelt de monteur die je scooter repareert een lager bedrag voor zonder btw? Dan kun je in Italiƫ tegenwoordig je beklag doen op sociale media zoals Facebook. En er wordt massaal geklikt over de ontduiking.

De journalist Luca Bottura lanceerde in september via zijn radioprogramma al een rubriek genaamd "vrienden van de kassabon". Het kreeg zijn gevolg op Facebook, waar inmiddels bijna 6000 leden zijn. Op de pagina kan iedereen schrijven in welke winkel of van welk bedrijf hij of zij geen btw-bon kreeg.

Ook op de website "evasori.info" ("ontduikersinfo") kunnen belastingontduikers worden aangegeven. Sinds het bestaan van de site zijn er al ruim 350.000 meldingen geweest. Het gaat om tientallen miljoenen euro's die de fiscus mis zo zijn gelopen.

Op de website "tassa.li" ("belast-ze") zijn inmiddels ruim 8000 Italianen actief. Vooral bedrijven uit de horeca worden aangegeven, maar ook artsen en tandartsen werken volgens de klikkers zonder btw af te dragen.