Daling verstrekking alcohol aan Leeuwarder jeugd

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min

LEEUWARDEN - Uit onderzoek van STAP (Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid) is gebleken dat er minder alcohol wordt verstrekt aan jeugd in Leeuwarden. Het onderzoek is in opdracht van de gemeente Leeuwarden uitgevoerd onder 125 supermarkten, slijterijen, cafés, cafetaria's en sportkantines.

De gemiddelde naleving is sinds 2010 met 23 procent punt verbeterd tot 34 procent. Dit betekent dat in 34 procent van de aankooppogingen er rekening is gehouden met de leeftijdgrens voor alcoholverkoop. "Een stap in de goede richting, maar het moet nog veel beter", aldus burgemeester Crone.

Score hoger dan landelijk gemiddelde
Het nalevingspercentage van 34 procent is zeker nog niet goed. Toch scoort Leeuwarden hiermee hoger dan het landelijk gemiddelde. Spectaculaire stijger in de naleving zijn de cafés. Zij scoren het beste van alle categorieën. De naleving ligt daar nu op 42 procent terwijl dit in 2010 nog maar 7 procent was.

Verdere maatregelen
De gemeente Leeuwarden blijft zich inzetten om de alcohol verkoop aan jongeren terug te dringen. De gemeente zal het toezicht bij verkooppunten verbeteren en hulp bieden waar mogelijk is. Zo worden supermarkten en slijterijen sinds oktober van dit jaar ondersteund door de Leeuwarder campagne 'Alcohol mee? Toon je ID!'.

© Nationale Horecagids