Bijna helft Nederlandse oliebollen van Friese afkomst

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min

SNEEK - Bij sûkerbôle en Beerenburg denken we al snel aan Fryslân. Maar dat het grootste deel van de oliebollen die we de komende dagen kopen bij de bakker, gebakkraam of supermarkt ook uit Fryslân komt, dat is minder bekend!

Met kerstdagen achter de rug kijken we uit naar de jaarwisseling. En dus maken en kopen we de komende dagen massaal oliebollen. Naar schatting jaarlijks 60 à 70 miljoen. Bijna de helft daarvan is ‘afkomstig' uit Fryslân.

"'Afkomstig' in de zin dat ze worden gemaakt met oliebollenmachines van het Friese bedrijf V-Technology in Sneek," zegt een enthousiaste gedeputeerde Hans Konst tijdens een werkbezoek aan het bedrijf. V-Technology is gespecialiseerd in het maken van oliebollenbakmachines voor zowel de industriële bakker als de ambachtelijke brood- en banketbakker.

"Die machines hebben een capaciteit die kan oplopen tot 20.000 oliebollen per uur!" aldus Konst.

Kwantiteit én kwaliteit
De machines zorgen niet alleen voor veel oliebollen, maar ook voor een kwalitatief goede oliebol. Dat blijkt ook uit de jaarlijkse oliebollentest van het Algemeen Dagblad. Op 28 december wordt de uitslag van de nationale oliebollentest 2011 weer bekend gemaakt.

"Vorig jaar stonden maar liefst 3 van onze klanten in de top 6. Zij werken allemaal met onze oliebollenmachines", zegt Stephan Venema van V-Technology trots. "En natuurlijk kijken we weer uit naar de uitslag van dit jaar."

© Nationale Horecagids