Nederlandse diepvriesfriet blijft populair ondanks hoge prijzen

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min
Afgelopen jaar heeft de frietexport zich opgewerkt naar een recordhoogte. Boerenbusiness stelt dat de prijs voor diepgevroren frieten met meer dan 60 procent is gestegen. Dit meldt Frituurwereld.

De prijzen van Nederlandse en Belgische frieten zijn de afgelopen tijd flink gestegen. Als de export van het laatste kwartaal van 2022 wordt vergeleken met die van 2021, is er een prijsstijging van maar liefst 60 procent. Het piekbedrag voor een ton frieten lag op 1100 tot 1200 euro. Dat is meer dan een euro per kilo.

Vorig jaar is in Nederland twee miljard kilo friet geproduceerd. 85 procent daarvan is geƫxporteerd naar het buitenland. Het grootste gedeelte hiervan is diepgevroren friet. De overige 15 procent, goed voor 300 miljoen kilo friet, is voor binnenlandse verkoop. Niet alleen de export in Nederland is toegenomen; in Belgiƫ zagen ze ook een stijging in de export van hun ambachtelijke frieten.

Internationale vraag blijft op niveau

De sterk aanhoudende vraag, inflatie en beperkte oplage van Europese aardappelen zorgden voor een prijsstijging van frieten. Dit is ondanks een recente daling van de inkoopprijs. Daarnaast bereiden frietproducenten zich voor op de stijgende energiekosten. Daar komt bij dat de prijzen zijn gestegen in vergelijking met de periode voor corona.

Er zijn wel afnemers in het buitenland die de import beperken door de gestegen prijzen. De totale Europese vraag is echter met enkele procentpunten toegenomen. Boerenbusiness verklaart dit doordat de prijzen van aardappelen in vergelijking met andere voedingsmiddelen relatief goedkoop is.

Door: Nationale Horecagids