Voor dezelfde prijs minder oliebollen: ‘We eten er geen bol minder om’

Door Redactie Nationale Horecagids
4 min
Voor een zak van vijftien oliebollen legde je het voorgaande jaar rond de 10 euro neer. Dit jaar zitten er in diezelfde zak ineens twaalf bollen. Een oliebol is in vergelijking met vorig jaar al snel 20 tot 25 cent duurder geworden. Dit is ook te zien bij de ambachtelijke bakkers, waar de oliebollen voor een hogere prijs over de toonbank gaan. Desondanks zijn Nederlanders niet minder oliebollen gaan eten. Dit meldt NU.nl

“Wat de zakken oliebollen betreft, lijken we wel een supermarkt. Minder voor hetzelfde geld”, zegt Atze Lubach van de Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders (BOVAK). In het land is ongeveer 95 procent van alle oliebollenkramen in handen van kermisondernemers.

Niet alleen de kramen, maar ook de ambachtelijke bakkers verkopen hun oliebollen voor een verhoogde prijs. De voorzitter van de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV) verklaart dit: “Grondstofprijzen zijn hoger, bakolie is flink duurder geworden en de energiekosten zijn natuurlijk ook gestegen”. Zijn schatting is dat het voor een banketbakker 10 cent duurder is geworden om een oliebol te maken.

De ene kraam heeft daardoor zijn prijzen wat verhoogd, de andere hanteert dezelfde prijzen als vorig jaar. Volgens Lubach hangt dat ervan af waar de grondstoffen worden ingekocht en of er nog een voorraad beschikbaar is. “Er zijn kramen waar oliebollen nu wel 40 cent duurder zijn. Maar er zijn er ook waar ze nog evenveel kosten als vorig jaar.”

Twaalf paar handen met Oudejaarsdag

Elk jaar is het aanpoten voor de ongeveer 1500 oliebollenkramen in Nederland. Zeker op de laatste dag van het jaar. “In het voorseizoen kom je er wel met behulp van je familie”, stelt Lubach. “Maar op de dag dat er miljoenen bollen worden verkocht, sta je al gauw met twaalf man op een kraam en die mensen zijn nu lastig te vinden.”

Er zullen geen oliebollen minder worden verkocht, ondanks de gestegen kosten en het tekort aan personeel. “Dat dubbeltje extra maakt echt niet uit”, zegt Kisteman. “Mensen hebben het er wel voor over, omdat het bij de tijd van het jaar hoort.”

Door: Nationale Horecagids