Huisartsen in Harlingen strijden tegen komst van Burger King

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min
Huisartsen in Harlingen zijn tegen de komst van een Burger King in hun stad. Als het aan hen ligt, doet het college van burgemeester en wethouders er alles aan om de fastfoodketen er weg te houden. De huisartsen vinden dat er in de zeehavenstad al te veel van het niet goede is. Dit meldt de Harlinger Courant.

Volgens de plannen komt er een Burger King aan de Almenumerweg. Daar moet ook een Starbucks komen en een nieuwe autowasserette. Maar de huisartsen zijn stellig tegen de komst van het fastfoodrestaurant, mede omdat er al zorgen zijn over de gezondheid van de inwoners van Harlingen. De Zeehavenstad kampt voor een deel met armoede. Uit cijfers blijkt dat mensen met lage (of geen) inkomens gemiddeld zeven jaar eerder sterven.

Overgewicht

Kinderen in Harlingen hebben bovendien bovengemiddeld vaak overgewicht. “Als de ouders het erbij laten zitten, moeten de overheid en de scholen iets ondernemen om de rampzalige en kostbare gevolgen voor de volksgezondheid te verminderen”, zei huisarts Kees Lugtmeier vorige week namens alle huisartsen daar.

'Gaat niet om morele standpunten'

Ook raadsleden zijn niet onverdeeld over de komst van de Burger King. Ze willen dan ook van de verantwoordelijk wethouder weten hoe de komst van een fastfoodrestaurant naast projecten als gezonde kantines op scholen en jongeren in beweging kan bestaan. Bovendien komt de zaak in de buurt van een internaat en scholen. Het weerwoord van de wethouder is dat het bij het bestemmingsplan niet om morele standpunten gaan, maar slechts om ruimtelijke. Een pluspunt is daarnaast dat een Burger King werkgelegenheid oplevert.

Door: Nationale Horecagids / Johanne Levinsky