Bizar: de traditionele Chinese restaurants verdwijnen steeds vaker

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min
Een bord met nasi of bami en een flinke schep saté erbij. Misschien zelfs een loempia ernaast. Voor veel gezinnen was dit jarenlang een vaste traditie, maar tegenwoordig neemt de interesse in naar de chinees gaan flink af. De Chinese afhaalmaaltijd is niet meer van deze tijd. Dit meldt RTV Oost.

Vooral in de jaren ‘70 en ‘80 was het enorm populair om bakken nasi en bami af te halen. Niek Timmermans, medewerker bij horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners, ziet dat het concept inmiddels gedateerd is. Dat komt doordat veel Chinese restaurants niet meer aansluiten bij de behoefte van de consumenten van tegenwoordig, denkt hij.

Aantal restaurants neemt flink af

De afgelopen jaren heeft Timmermans meerdere keren onderzoek gedaan naar ‘de Chinees’ in Nederland. Hieruit is gebleken dat het aantal Chinese restaurants flink afneemt, met name in Overijssel, Zeeland en Limburg. Het beeld is met name te zien bij heel zware maaltijden met veel vet, want deze zijn volgens Timmermans niet meer van deze tijd.

Veel concurrentie met andere keukens

Chinese restaurants hebben veel concurrentie. Nog nooit was de keuze voor de consument zo groot: van Vietnamees tot Libanees. Ook zijn er veel zogenoemde wereldrestaurants. Patrick Pan, eigenaar van zo’n wereldrestaurant, ziet dat de eetcultuur van van de huidige generatie is veranderd. Vroeger kwamen gezinnen op zondag al om twaalf uur Chinees afhalen, maar dat gebeurt volgens Pan niet meer. Naar eigen zeggen eet de jongelui van tegenwoordig liever sushi.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer