Vegan fastfoodketen Jack Bean investeert in regeneratief landbouwgrond

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min
De vegan fastfoodketen Jack Bean maakte het eerste regeneratief geteelde burgerbroodje ter wereld. Om dit te kunnen blijven doen, zijn regeneratief geproduceerde gewassen nodig. Daarom heeft de keten geïnvesteerd in vijftien hectare grond. Dit melden Duurzaam Ondernemen en De Wereld van Morgen.

Jack Bean maakt honderd procent plantaardig geproduceerde fastfood. Tijdens een pilot had de keten geïnvesteerd in twee hectare grond. In het eerste jaar realiseerde Jack Bean 8,78 ton koolstofvastlegging. Dit staat gelijk aan de uitstoot van 2900 vlees hamburgers. Daarnaast realiseerde de fastfoodketen ook 2000 liter wateropslag, wat een gemiddeld persoon in 2,5 jaar drinkt, en 97 vierkante meter aan biodiversiteit.

Investeren

Na de succesvolle pilot met Soil Heroes en Klompe Landbouw van afgelopen jaar heeft Jack Bean besloten om vijftien hectare te investeren. Momenteel zorgt Klompe Landbouw voor vijftien soorten groenten, granen en peulvruchten die exclusief geteeld worden voor Jack Bean door middel van regeneratieve landbouw.

Regeneratieve landbouw

Regeneratieve landbouw zorgt ervoor dat de grond langer gezond blijft en minder te maken heeft met plantenziektes. Dit zorgt vervolgens voor een stabieler inkomen. Het uiteindelijke idee is om een gesloten systeem te maken op een stuk grond waarop de natuur haar gang kan gaan. Planten versterken bij regeneratieve landbouw de andere planten, wat zorgt voor een gezond bodemleven.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer