Minimumleeftijd voor fastfood is geen betutteling, maar aanmoediging

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min
Het invoeren van een minimumleeftijd voor fastfood is geen betutteling, maar een aanmoediging om gezonder te leven. Dit vindt Gerard Adelaar, auteur van het rapport Gezond Leven waarover afgelopen week veel ophef ontstond. Dit meldt het NRC.

Het Wetenschappelijk Instituut (WI) voor het CDA kwam afgelopen week met een rapport over gezond leven, waarin diverse maatregelen werden voorgesteld. Het zorgde voor veel commotie. Volgens Adelaar is het onterecht dat de nadruk ligt op de suggestie om een minimumleeftijd voor fastfood in te voeren.

Stok achter de deur

De danktank heeft immers maatregelen voorgesteld zoals een beter preventieakkoord, gezonde schoollunches en prijsregulering voor voedsel. Bij deze voorstellen staat ‘maak’ of ‘verbied’, terwijl er bij de maatregel van een minimumleeftijd ‘overweeg’ staat. De bedoeling is dat het laatstgenoemde voorstel een stok achter de deur is voor als de partijen niet zelf in actie komen.

Betutteling

De auteur begrijpt het argument rondom de betutteling van de overheid wel, maar vindt dat de huidige samenleving juist betuttelend werkt. Adelaar is van mening dat mensen niet weten wat goed voor hen is. Ongezond eten is goedkoop en de reclame hiervoor stiekem, waardoor er geen ontkomen aan is. Door als overheid een correctie aan te brengen, ontstaat er een aanmoediging om gezonder te leven.

Door: Nationale Horecagids