Wethouders maken zich zorgen om toename van overgewicht

Door Redactie Nationale Horecagids
2 min
Onder wethouders heersen er zorgen over de toename van overgewicht en de uitwerking hiervan op de Nederlandse samenleving. De gemeente is verantwoordelijk voor een gezond voedselaanbod, wat een beduidende rol speelt bij de ontwikkeling van overgewicht en chronische aandoeningen. Dit meldt het Klimaatweb.

Het gaat om de wethouders van Almere, Amsterdam, Den Haag, Ede, Haarlem, Rotterdam, Utrecht en Wageningen. Zij hebben een brief geschreven waarin zij hun zorgen hebben geuit over de stijging van overgewicht en de uitwerking hiervan op het welbevinden van de samenleving in Nederland. 

Te weinig handvaten

De afgelopen twee weken werd er al vaker gesproken over de heersende problematiek rondom overgewicht, obesitas en de chronische aandoeningen die daaruit voortkomen. Gemeenten hebben een zorgplicht voor een gezonde voedselomgeving vanwege internationale afspraken én de Wet publieke gezondheid, maar er ontbreken instrumenten die zij kunnen gebruiken om aan deze plicht te voldoen.

Dit bleek al uit het onderzoekGemeentelijk instrumentarium voor een gezonde voedselomgeving’ dat in januari 2021 werd gepubliceerd. Hieruit kon worden geconcludeerd dat de gemeenten meer handvaten nodig hebben op dit gebied.

Door: Nationale Horecagids