Eerste stakingen bij distributiecentrum AH

Door Redactie Nationale Horecagids
4 min

GRONINGEN (Novum) - Door een staking op het distributiecentrum van Albert Heijn in Zaandam heeft een aantal winkels donderdag een onvolledige levering ontvangen. Dat laat een woordvoerder van de Zaanse supermarktketen weten. De onderhandelaars van Albert Heijn en vakbond FNV bespreken donderdag of ze verder kunnen praten over een nieuwe cao.

Of en wanneer de onderhandelingen worden hervat kon de woordvoerder niet zeggen. In de nacht van woensdag op donderdag maakte een aantal medewerkers van het distributiecentrum niet de gehele nachtproductie af. Daardoor gingen leveringen incompleet de deur uit.

Vakbondsbestuurder Ron Meyer bevestigt het contact met Albert Heijn, maar plaatst daar ook direct een kanttekening bij. "Er is absoluut geen sprake van serieuze onderhandelingen”, aldus de FNV’er. “Als het management weer wil onderhandelen, zal het ons moeten uitnodigen."

De bond dreigde na het verstrijken van het ultimatum met lege schappen voor Pasen. Meyer zegt dat de acties verder worden uitgebreid, maar wil niks prijsgeven over locaties en tijdstippen. "We willen niet in een keer de boel platleggen. Als in de loop van deze week geen akkoord wordt bereikt, sluiten steeds meer distributiecentra zich aan bij de acties." De stakingen bestaan onder meer uit trager werken, of om het uur staken en werken afwisselen.

De vakbond eist onder meer een loonsverhoging voor distributiemedewerkers die zorgt voor behoud van koopkracht. Dit komt volgens FNV neer op minimaal tweeënhalf procent per jaar. Albert Heijn heeft eind januari 1,75 procent neergelegd als laatste bod.