Verdaas wil vrijwillige vleesheffing

Door Redactie Nationale Horecagids
3 min
DEN HAAG - (Novum) Consumenten krijgen in de toekomst de mogelijkheid een vrijwillige heffing te betalen als zij vlees kopen. De opbrengst gaat naar diervriendelijker productie van vlees. Staatssecretaris van Economische Zaken Co Verdaas (PvdA) werkt aan een plan hiervoor, bevestigde hij dinsdag in de Tweede Kamer.

Volgens Verdaas blijkt uit enquĂȘtes dat veel mensen best iets meer willen betalen voor hun stukje vlees als daarmee het dierenwelzijn wordt bevorderd. Hij heeft al met een aantal betrokken partijen gesproken. Binnenkort meldt hij de Tweede Kamer hoe het staat met de uitwerking van het plan.

Verdaas opperde het plan afgelopen weekend voor het eerst, in het radioprogramma Vroege Vogels. GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver riep Verdaas dinsdag naar het mondelinge vragenuur in de Tweede Kamer. GroenLinks denkt dat het plan tot mislukken is gedoemd en bepleit de invoering van een verplichte vleestaks.

Verdaas heeft in elk geval steun van D66 en zijn eigen PvdA. Coalitiegenoot VVD is tegen zowel een verplichte taks als een vrijwillige heffing. De Partij voor de Dieren heeft net als GroenLinks liever een verplichte heffing.

Verdaas wil geen verplichte taks. Hij zou het 'jammer' vinden als het plan voor een vrijwillige heffing mislukt.