Gerechten met insecten winnen langzaamaan terrein in de horeca: moeten wel af van stigma
Frank Eggink van Be Frank Foods denkt dat er nog veel te winnen valt. Door met een foodtruck bij een aantal evenementen te staan heeft Eggink al enige bekendheid kunnen winnen. Zo stond hij afgelopen jaar bij Lepeltje Lepeltje en Tussenland in Zwolle. Met het succes dat hij daar gemaakt had, dat niet denderend was, kon hij dit jaar wel groter uitpakken. In 2023 gaat Eggink zeven festivals in het hele land af met zijn foodtruck.
Een onderneming die producten van Be Frank Foods op de kaart heeft staan is het restaurant van evenementen- en conferentiecentrum Evoluon. Die hebben de bitterballen van Be Frank Foods op het menu. Daarnaast is er een kans dat zijn producten ook bij de Hogeschool Windesheim in Zwolle terecht komen.
Geduld is een schone zaak
Eggink is geduldig. Dat is misschien ten goede. Marian Peters van de branchevereniging voor insectenkwekers Venik denkt dat het misschien nog een generatie gaat duren voor voedsel van insecten genormaliseerd is.
Ze vindt het niet onbegrijpelijk dat dit een langzaam proces is. Er hangt volgens haar nog een stigma om het eten van insecten. Ze vindt dat het niet alleen ligt aan dat mensen insecten eng vinden.
Goed alternatief, maar met kanttekeningen
Insecten zijn een goede bron van voedingsstoffen. Ze zijn voedzaam en gezond. Een andere belangrijke factor van het gebruiken van insecten in voeding is duurzaamheid. Het produceren van ‘gewoon’ vlees is meer milieubelastend dan een insectenkwekerij. Het kan ook heel lokaal gekweekt worden. Een kanttekening die Peters toevoegt is dat de productie duur kan zijn. Een kilo rundvlees is goedkoper dan een kilo meelwormen. Over het smaakverschil valt volgens haar ook wat te zeggen.
Receptuur voor gerechten
Er zijn in Nederland weinig insectenkwekers. Ons land telt er momenteel vijftig. De meeste hiervan produceren voedsel dat in veevoer verwerkt wordt. Ondernemers die insecten verwerken tot een product dat mensen kunnen consumeren is op een hand te tellen. Eén daarvan is Eggink. Hij ontwikkelde zelf de receptuur voor een aantal gerechten, zoals burgers, bitterballen, koekjes en zelfs eiwit-shakes.
Eggink kan dit goed zelf bewerkstelligen: de Zwollenaar studeerde voedseltechnologie en heeft bij een aantal toonaangevende ondernemingen gewerkt, zoals bij Bolletje en Vivera. Met de kennis die hij vergaard maakt hij nu naam als Be Frank Foods. In zijn werk ziet hij veel raakvlakken met zijn gedachtegoed (‘Zoals we de wereld nu uitputten, is niet houdbaar) en zijn ondernemerschap.
De producent heeft net een nieuwe productiehal geopend in Heino. Hij groeide uit zijn oude locatie in IJsselmuiden en moest naar een nieuwe plek verhuizen. Daar gaat hij twee dagen per week productie draaien. Dit doet hij samen met zijn zoon (15), dochter (12) en vrouw. De overige dagen werkt Eggink als consultant in de voedingsindustrie. Daarnaast is hij bezig met het ontwikkelen van producten ‘van de reststromen uit de landbouw’ om zo een ‘nieuw en hoogwaardig, eiwitrijk en vezelrijk’ product te maken. Daar wil hij verder nog niets over zeggen.
Geen herkenbaar insect
Eggink vindt dat de smaak van insecten iets wegheeft van noten. Zo is ongeveer een kwart van zijn koekjes meel van meelwormen. De andere vijfenzeventig procent bestaat uit havervlokken, krenten, kaneel en kardemom. Eggink stelt dat er geen zichtbare insecten in zijn producten zitten. Dat is gedaan met een reden: “Dat is marketingtechnisch een no go. Daar gruwelt de gemiddelde Nederlander van.”
Zijn hoop is dat er tussen nu en vijf jaar een plekje voor zijn producten wordt gereserveerd in supermarkten. Dan nog denkt Eggink dat het een niche-product zal zijn. Biologische producten nemen maar enkele procenten van de schappen in de supermarkten in beslag. Dat kostte ook meerdere jaren, net zoals vegetarisch eten.
Door: Nationale Horecagids