FSIN: Nederlandse deliverymarkt groeit minder hard
Het einde van de coronamaatregelen heeft een stilstand veroorzaakt in de groei van maaltijdbezorgingen. Ook de heropening van de horeca heeft hier een rol in gespeeld volgens het onderzoek. De terugval in het volume is wel voor een deel gecompenseerd door de prijsstijgingen.
Een afgenomen consumentenvertrouwen en de economische crisis hebben in de tweede helft van dit jaar gedrukt op het aantal bestellingen. Het personeelstekort dringt ook in deze sector door, wat bezorgketens belemmerde om op volle toeren te kunnen draaien. De omzet per saldo daalde in 2022 met iets meer dan 4 procent naar 3,37 miljoen euro.
Verwachting lange termijn
De verwachting voor 2023 is dat de omzetgroei van de maaltijdbezorgers zal blijven hangen op minder dan één procent. Dit heeft mede te maken met de beperkende maatregelen die begin dit jaar nog golden in Nederland. In de eerste maanden van het jaar is nog wel relatief veel besteld.
“Op lange termijn verwachten we dat de inmiddels volwassen geworden markt voor bezorgrestaurants gunstig blijft”, voorspelt Inga Blokker, directeur van FSIN. “In de afgelopen jaren is het aanbod van bezorgketens en het aantal vestigingen echter sterk gestegen. De concurrentie wordt groter, de prijs belangrijker. Bovendien concurreert de maaltijddelivery in toenemende mate met de gemaksoplossingen van supermarkten. Zeker met de huidige inflatie en dreigende recessie, kiest de consument vaker voor de goedkopere supermarkt. Hierdoor verwachten we dat de markt voor maaltijdbezorgingen in 2023 slechts een kleine groei kent.”
Door: Nationale Horecagids