Deskundigen: verwacht duurdere tomaten in de winter

Door Redactie Nationale Horecagids
2 min
Het kan zomaar dat tomaten de komende winter flink duurder worden dan in de zomer. Het onderzoeksinstituut Wageningen Economic Research (WER) denkt dat dit komt door de keuze Nederlandse glastuinbouwers om alleen tomaten te verbouwen in het voorjaar. De reden hiervoor zijn de hoge energiekosten. Deze aanpak van de glastuinbouwers kan leiden tot een lage prijs voor tomaten in de zomer, terwijl in de winter de prijzen voor tomaten enorm stijgen doordat de tomaten elders vandaan moeten worden gehaald. Dit meldt Nieuws.nl

Niet alleen komkommers en paprika’s zijn belangrijke gewassen voor de Nederlandse glastuinbouwers. Ook tomaten spelen een grote rol voor hen. En vooral deze vrucht heeft veel kunstmatige belichting nodig. Tot voorkort was dit geen probleem, maar door de toegenomen energiekosten gaat het naar alle waarschijnlijkheid moeilijk worden om het hele jaar door tomaten te verbouwen. De experts van WER noemen 2023 als ‘overgangsjaar’. Dit zou volgens hen het jaar moeten zijn waarin de glastuinbouwers hun productieplannen gaan aanpassen.

Dit jaar bleven de prijzen voor tomaten op normaal niveau. De deskundigen verklaren dit doordat andere landen productieproblemen hadden waardoor het aanbod lager lag. Daarnaast eten veel Nederlanders tomaten, onder andere door het warme weer. Door de heropening van de horeca was de vraag naar tomaten vanuit die sector ook sterk toegenomen in de loop van dit jaar.

Door: Nationale Horecagids