Renske van Ewijk bracht de horeca-gedachte in ziekenhuizen

Door Redactie Nationale Horecagids
4 min
Een groep van twintig ziekenhuizen heeft zich de afgelopen jaren ingezet om een gezonder voedingsaanbod in ziekenhuizen te realiseren. Het project werd ‘Goede Zorg Proef Je’ genoemd. De bedoeling was dat het niet alleen voor patiënten, maar ook voor bezoekers en medewerkers werd gerealiseerd. Dit meldt NVZ Ziekenhuizen.

Renske van Ewijk is facilitair manager en werd in 2018 verantwoordelijk voor de voedingsafdelingen van Adrz, een van de Voorhoede-ziekenhuizen. Destijds had het ziekenhuis een aanbodgericht voedingsconcept genoemd ‘meals on wheels’. Op een vast tijdstip kon een patiënt kiezen uit twee maaltijden.

Horeca-gedachte

Van Ewijk heeft een achtergrond in de hotelwereld. Het leek haar mooi om de horeca-gedachte in het ziekenhuis te brengen, maar dat was niet eenvoudig. Met een aantal enthousiaste collega’s werd er echter gestart om de bestuurders van het ziekenhuis mee te nemen in een nieuw concept. Dat vroeg immers aan alle kanten iets. Zo moesten medewerkers op een andere manier denken en moesten bestuurders prioriteit en geld vrijmaken. Ook leveranciers moesten het anders doen.

Voeding onderdeel van herstel

Aangezien voeding een onderdeel is van het herstel van patiënten, gingen artsen er ook in mee. Uiteindelijk heeft het concept de naam ‘Vita’ gekregen, wat staat voor gezond leven, vitamines en vitaliteit. Aan die kapstok wordt alles wat er wordt gedaan op het gebied van voeding in het ziekenhuis gehangen.

Vries-vers-concept

Inmiddels is het ziekenhuis overgegaan naar een vries-vers-concept wat decentraal wordt georganiseerd. Dus niet vanuit de keuken met de kar door het ziekenhuis zoals voorheen gebeurde. Patiënten maken nu hun eigen keuzes en de maaltijden zijn afgestemd op de behoefte van het ziektebeeld van de patiënt.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer