Oud werknemers horeca nemen massaal ontslag en beginnen als zzp'er

Door Redactie Nationale Horecagids
4 min
In de horeca nemen arbeidskrachten massaal ontslag bij hun werkgever, waarna zij zich als zzp’er laten inhuren. Op deze manier krijgen zij meer betaalt en kunnen zij beter over hun werktijden onderhandelen. Dit meldt De Ondernemer.

Sinds een paar maanden is het aantal inschrijvingen van starters in de branche enorme gestegen. Dit blijkt uit de cijfers van de Kamer van Koophandel (KVK). In de eerste maand van dit jaar was er nog sprake van een toename van 219 starters, maar afgelopen maand was dit al ruim drie keer zo hoog, namelijk 819.

Oud-werknemers cafés en restaurants

De meeste starters zijn oud-werknemers van cafés en restaurants. Zij hebben ontslag genomen bij hun werkgever en zijn vervolgens als zzp’er begonnen. Nu laten zij zich als keukenhulp, barista of zelfstandig kok inhuren. De verdiensten liggen soms tot vijftig procent hoger.

Gemengde gevoelens over ontwikkeling

Peter Kesseler werkt al jaren als zzp’er. Zijn klanten kunnen hem inhuren als zelfstandig kok in West-Brabant. Hij heeft gemengde gevoelens over de trend. Aan de ene kant vindt Kesseler het een goede ontwikkeling, aangezien er veel horecabazen zijn die niet fijn met hun personeel om gaan. Daarnaast verdienen de medewerkers misschien maar acht tot tien euro per uur, terwijl zij wel veel verantwoordelijkheid krijgen en een hoge werkdruk ervaren, aldus Kesseler. Aan de andere kant ziet Kesseler dat een deel van de groep zichzelf zelfstandig kok of keukenhulp noemen, maar in de praktijk nog geen mes kunnen vasthouden. Hier heeft Kesseler dan ook zijn bedenkingen over.

Horecabazen niet blij

De horecabazen zijn niet blij met de ontwikkeling. Zij zitten met hun handen in het haar, omdat er sprake is van een groot personeelstekort. Patrick van Asch, eigenaar van elf zaken in Breda, geeft aan dat je er weinig aan kunt doen. Deze groep maakt immers slim gebruik van de schaarste op de arbeidsmarkt. Het zijn slimme kleine ondernemers die je niet kwalijk kunt nemen, aldus Van Asch.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer